"Elenger" investējis 2,5 miljonus eiro saules elektrostacijas izveidē Nīcā (2)

TVNET/LETA
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

Somijas un Baltijas reģiona enerģētikas uzņēmums "Elenger" ceturtdien Nīca atklājis savu pirmo saules elektrostaciju, kuras izveidē investēti 2,5 miljoni eiro, informēja uzņēmumā. Saules elektrostacijas saražoto elektrību piegādās "Elenger" klientiem.

"Elenger" jaunās saules elektrostacijas kopējā platība ir 5,3 hektāri (ha). Gandrīz 7000 saules paneļu parks gadā saražos 4,5 gigavatstundas (GWh).

Saules elektrostacija tapusi sadarbībā ar SIA "OMS", kas ir viens no lielākajiem elektromontāžas darbu veicējiem Kurzemes pusē.

"Elenger" izpilddirektors un valdes priekšsēdētājs Dāvis Skulte norāda, ka jaunā elektrostacija būs ieguvums uzņēmuma klientiem, kuriem rūp ilgtspēja un kuri vēlas iegādāties "zaļo" elektroenerģiju, vienlaikus sasniedzot lielāku energoefektivitāti.

"Mēs regulāri izvērtējam dažādus virzienus atjaunojamās enerģijas jomā, ko attīstīt tuvāko gadu laikā, un potenciālu saredzam saules un vēja enerģijas, kā arī biometānā ražošanā," pauž Skulte.

Viņš norāda, ka "Elenger" Igaunijā ir veiksmīga pieredze ar saules parkiem un biometāna ražošanas stacijām, un šo pieredzi plānots pielietot, lai Latvijā turpinātu attīstīt "zaļās" enerģijas ražošanu.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) norāda, ka strauja atjaunojamās enerģijas jaudu palielināšana ir būtiska komponente izvirzītā mērķa - dubultot Latvijas ekonomikas apjomu līdz 2035.gada - sasniegšanai.

"Svarīgs ir arī drošības faktors - pēc atslēgšanās no Krievijas elektrotīklu BRELL loka nākamā gada sākumā Latvijai ir jābūt gatavai nodrošināt nepārtrauktu enerģijas padevi par saprātīgu cenu. Šī mērķa sasniegšanai palīdz ikviens jauns atjaunojamās enerģijas projekts, tajā skaitā "Elenger" saules elektrostacija Nīcā," akcentē Valainis.

Savukārt klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) norāda, ka katrs jauns atjaunojamās enerģijas projekts tuvina Latviju enerģētiskai neatkarībai, gan no citu valstu energoresursiem, gan fosilo resursu izmantošanas.

"Elenger" uzsāka saules enerģijas ražošanu 2019.gadā, kad kopā ar partneruzņēmumu Pērnavā atklāja tobrīd lielāko saules parku kompleksu Igaunijā, kas sastāvēja no 13 000 paneļiem ar 4,7 megavatu jaudu. Šobrīd "Elenger" ir uzbūvējis arī vairākus desmitus saules parkus saviem klientiem visā Igaunijā. Papildu saules enerģijas ražošanai "Elenger" darbojas arī atjaunojamās enerģijas jomā - biometāna ražošanā, pārdodot gāzi, kas tiek ražota trīs biometāna rūpnīcās Igaunijā.

Jau ziņots, ka enerģētikas uzņēmuma SIA "Elenger" apgrozījums 2023.gadā bija 85,2 miljoni eiro, kas ir par 22,4% mazāks nekā 2022.gadā, bet peļņa samazinājās par 25,4% un bija 3,9 miljoni eiro.

Kompānija "Elenger" reģistrēta 2017.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānija pieder Igaunijā reģistrētajai "Eesti gaas". Uzņēmuma galvenie piegādes partneri ir starptautiskās enerģētikas grupas "Vitol" un "Total", kā arī Norvēģijas izcelsmes kompānija "Equinor".

Svarīgākais
Uz augšu