Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Somija izmeklē kiberuzbrukumu ūdens attīrīšanas iekārtu sistēmai

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

Pagājušajā nedēļā Somijas dienvidos, Varsinais-Suomi reģionā, tika uzlauztas divas ūdens attīrīšanas iekārtas. Par to, atsaucoties uz Somijas Sociālās drošības pārvaldi, ziņoja laikraksts “Turku Sanomat”.

Saskaņā ar laikraksta sniegto informāciju Sociālās drošības pārvalde pēc ielaušanās ir izteikusi valsts drošības brīdinājumu darbiniekiem.

Kā norāda plašsaziņas līdzeklis, kāds nezināms vīrietis, kurš medicīnas centrā sevi pieteica kā jauno ārstu, mēģinājis ielauzties ēkā. Viņš teica, ka vēlas pieslēgt savu klēpjdatoru vispārējam tīklam. Tomēr saskaņā ar “Turku Sanomat” datiem neviens no abiem medicīnas centriem neatrodas šajā teritorijā.

Krievija jau iepriekš ir mēģinājusi veikt kiberuzbrukumus ūdensapgādes sistēmām Rietumvalstīs - ASV, Francijā un Polijā. Turklāt saskaņā ar Somijas informācijas drošības uzņēmuma “Withsecure” datiem Krievijas militārā izlūkošana ir veikusi kiberuzbrukumu Igaunijas loģistikas uzņēmumam.

Nav zināms, vai šie gadījumi ir saistīti ar neseno kiberuzbrukumu Somijas ūdens attīrīšanas iekārtām.

Tikmēr cits Somijas medijs – “Ilta-Sanomat” ziņo, ka jūnijā Tamperē notikusi fiziska ielaušanās divās ūdensapgādes vietās, ūdens tornī Tesomā un spiediena tornī Hervantā. Spiediena pastiprinātājs paaugstina spiedienu ar sūkņu palīdzību ūdensapgādes tīklā, piemēram, dzīvojamos rajonos, kas atrodas augstu vai tālu no ūdenstorņa, kad ūdens torņa radītais spiediens nav pietiekams ūdens sadalei.

Nevienā no abiem gadījumiem nekas nav ne nozagts, ne arī salauzts. Ielaušanās ūdens apgādes objektos notikušas arī agrāk, taču nekad ne tik bieži un vairākās pēc kārtas salīdzinoši īsā laika posmā.

Par ielaušanos ir ziņots policijai. Saskaņā ar “Tampereen Vesi” izpilddirektora Petri Jokela teikto, neviens no abiem objektiem nav ticis izpostīts un nekas nav nozagts.

Ūdenstornī ir uzlauztas durvis, taču nav izdevies iekļūt akvatorijā, kur teorētiski varēja izdarīt kaut ko nepatīkamu, “Ilta-Sanomat” stāsta Jokela.

Pēc kara sākuma Ukrainā Somija valsts līmenī sākusi pievērst vēl lielāku uzmanību kritiskajai infrastruktūrai.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu