"Lux Express" guvusi rekordlielu peļņu; puse no tās gūta Krievijā (3)

TVNET | FINANCENET
Foto: Sander Ilvest

Autobusu kompānija "Lux Express" pērn sasniegusi lielākos ienākumus un peļņu pēdējo desmit gada laikā, vēsta Igaunijas izdevums "Äripäev", atsaucoties uz kompānijas finanšu atskaiti. 

Atskaitē teikts, ka par 2023. gadu kompānijai būs jāizmaksā akcionāriem dividendes viena miljona eiro vērtībā.

Pagājušajā gadā "Lux Express" apgrozījums bija 43 miljoni eiro, bet peļņa - 13 miljoni eiro. Pēc kompānijas komercdirektora Ingmāra Roosa vārdiem, puse no šīs peļņas ir saistāma ar biznesu Krievijā, tomēr tā ir vien daļa no kopējās situācijas. Atgūšanās pēc pandēmijas ir bijusi ātra kā Igaunijā, tā arī visās Baltijas valstīs kopumā. 

Atskaitē par pagājušo gadu teikts, ka 2023. gadā turpinājās pieprasījuma pieaugums gan iekšējos maršrutos Igaunijā, gan arī starptautiskajos maršrutos. 

"Pandēmijas dēļ kompānijas zaudējumi 2021. gadā bija 374 tūkstoši eiro, bet 2022. gadā kompānija guva 2,7 miljonus eiro lielu peļņu," aprīlī skaidroja Rooss. Viņš arī norādīja, ka Krievijas–Ukrainas kara otrajā gadā kompānijas peļņa pieauga vairāk nekā divas reizes. 

Runājot par Krievijas biznesa segmentu, 2021. gadā Krievijā kompānija spēja nopelnīt 400 000 eiro, bet gadu vēlāk (kara pirmajā gadā) ienākumi pieauguši vairāk nekā 12 reizes - līdz pieciem miljoniem eiro. 2023. gadā šis rādītājs pieaudzis jau līdz 9,8 miljoniem eiro. 

Uzņēmums piebilst, ka Eiropas Savienības sankcijas neliedz īstenot sabiedriskā transporta pārvadājumus, un kompānija "cenšas saglabāt minimālās iespējas veikt pasažieru kustību". 

"Uzskatām, ka braucieni uz Krieviju ar tirdzniecības un tūrisma mērķiem ir neētiski un nevēlami. Tomēr mēs saprotam Eiropas Savienības kopējo pozīciju, ka ārkārtas situācijā ir jābūt atvērtiem pasažieru pārvadājumiem," norādīja "Lux Express". 

Tiek piebilsts, ka pēdējo divu gadu laikā "Lux Express" darbinieku skaits Krievijā palielinājies teju divas reizes. 

Latvijā "Lux Express" piedāvā pasažieru pārvadājumus no Rīgas uz Liepāju, Daugavpili, Tallinu, Tartu, Pērnavu, Viļņu, Varšavu un Sanktpēterburgu Krievijā. Jūnija vidū "Lux Express" sāka pasažieru komercpārvadājumus maršrutā starp Rīgas centru un lidostu. 

Jau ziņots, ka "Lux Express Latvia" apgrozījums pagājušajā gadā bija 1,735 miljoni eiro, kas ir par 73,4% vairāk nekā 2022.gadā, kā arī uzņēmums guva peļņu 8497 eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

"Lux Express Latvia" reģistrēta 1994.gadā, un tās pamatkapitāls ir 193 404 eiro. Uzņēmums pieder Igaunijā reģistrētajam uzņēmumam "Lux Express Estonia".

Svarīgākais
Uz augšu