"Le Monde": Parīzē ar sprāgstvielām aizturētais vīrietis darbojās Krievijas sabotāžas kampaņas ietvaros

TVNET
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS

Jūnija sākumā netālu no Parīzes Šarla de Golla lidostas ar sprāgstvielām aizturētais Krievijas–Ukrainas pilsonis darbojies Krievijas sabotāžas kampaņas ietvaros, liecina Francijas laikaraksta "Le Monde" rīcībā nonākušie izmeklēšanas dokumenti.

Kā ziņots, Francijas varasiestādes 26 gadus vecajam Donbasa iedzīvotājam izvirzījušas apsūdzības par par gatavošanos veikt vardarbīgus aktus teroristiskas sazvērestības ietvaros.

Vīrietis tika aizturēts 3.jūnijā viesnīcā netālu no lidostas pēc negadījuma sprāgstvielu gatavošanas laikā.

Vīrietis plānoja sprāgstvielas izmantot uzbrukumā "Bricorama" būvniecības preču veikalam uz ziemeļiem no Parīzes, vēsta "Le Monde".

Izmeklētāji to uzskata par daļu no plašākas sabotāžas kampaņas, ko Krievija īsteno vairākās Eiropas valstīs.

"Le Monde" norāda, ka pēc negadījuma ugunsdzēsēji, kuri aizveda vīrieti uz slimnīcu, par gadījumu ziņojuši Francijas drošības dienestiem. Kamēr vīrietis bija slimnīcā, tika pārmeklēta viņa viesnīcas istaba, kurā policisti atrada viltotus personu apliecinošus dokumentus, spridzekļu izejvielas un vairākus mobilos tālruņus.

Izmeklēšanai pietuvināts informācijas avots atklājis, ka vīrietis esot plānojis ievietot paštaisītu spridzekli "Bricorama" veikalā pirms darba dienas sākuma, domājams, lai nodarītu kaitējumu veikala telpām, bet ne cilvēkiem.

Pēdējā laikā notikušas vairākas Krievijas hibrīdoperācijas Eiropā. 

Polija pagājušajā mēnesī paziņoja, ka ierobežos Krievijas diplomātu pārvietošanos pēc tam, kad tika aizturēti vairāki cilvēki, kas tiek turēti aizdomās par sabotāžas uzbrukumu plānošanu Maskavas drošības dienestu uzdevumā.

Arī Čehijas, Igaunijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas un Lielbritānijas varasiestādes nesen veikušas izmeklēšanu un izvirzījušas apsūdzības cilvēkiem saistībā ar iespējamām naidīgām darbībām, kurās tiek vainota Krievija. Amatpersonas uzskata, ka Maskavas mērķis varētu būt sēt nesaskaņas starp NATO sabiedrotajiem un mēģināt izdarīt spiedienu, lai tie pārtrauktu ieroču piegādes Ukrainai.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu