Internetā jau kādu laiku klīst baumas, ka 2005. gadā Ukrainas pilsētas Odesas katakombās tika atrasts jau daļēji sadalījies 19 gadus vecas sievietes līķis. Tā it kā esot bijusi vietējā studente Maša, kura kopā ar draugu bariņu katakombās atpūtusies un baudījusi alkoholiskos dzērienus, bet tad sareibusi par daudz, pazaudējusi draugus, apmaldījusies tumšajās katakombu ejās un beigu beigās nomirusi, vairs nekad neieraudzīdama dienas gaismu. Cik daudz patiesības ir šajās baumās un kāda tam visam ir saikne ar Latvijas uzņēmēju?

Odesā, ja notiek kaut kas nelāgs, piemēram, iegrimst nama pamati vai pazūd mājdzīvnieks, ukraiņi mēdz noburkšķēt: “Tās nolādētās katakombas!” Tā nav nekāda māņticība vai izdomātās pasakās balstīts teiciens. Zem Odesas namiem patiešām stiepjas kādi 2500 kilometri kaļķakmenī izcirstu katakombu.

Ir grūti aplēst, kad zem Odesas tika izveidotas pirmās katakombas, jo vēlāk tās visas tika paplašinātas. Visticamāk, tas notika 17. gadsimtā, varbūt pat vēl senāk. Tomēr īsti izplesties katakombu labirinti sāka 19. gadsimta sākumā, kad sāka izmantot tur esošo kaļķakmeni, lai uzbūvētu lielāko daļu pilsētas.