Apšaudē pie Zaporižjas AES iznīcināta radiācijas monitoringa stacija (5)

TVNET/LETA/UNIAN
Foto: AP/Scanpix

Šonedēļ apšaudes un ugunsgrēka rezultātā iznīcināta ārējā radiācijas monitoringa stacija pie Zaporižjas atomelektrostacijas, paziņoja Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA).

Tiek uzsvērts, ka tas vēl vairāk samazinājis spēju noteikt un izmērīt jebkādu radioaktīvo noplūdi avārijas gadījumā.

Iznīcinātais objekts atrodas aptuveni 16 kilometrus uz dienvidrietumiem no stacijas.

"Kopš 2022.gada sākuma vairākas radiācijas monitoringa stacijas 30 kilometru zonā ap ZAES dažādos laikos izgājušas no ierindas konflikta radīto bojājumu dēļ. Četras stacijas jeb vairāk nekā ceturtā daļa no 14 stacijām, kas pastāvēja pirms konflikta, pašlaik ir nepieejamas," teikts IAEA ziņojumā.

Tiek arī norādīts, ka pēdējais incidents notika dažas dienas pēc tam, kad 16 stundu ilgā elektroenerģijas padeves pārtraukuma dēļ Enerhodaras pilsētā uz laiku tika slēgtas dažas radioloģiskā vides monitoringa stacijas.

"Attālās radiācijas monitoringa iekārtu darbība ir būtiska kodoldrošības nodrošināšanas sastāvdaļa visā pasaulē. Šīs sistēmas ir svarīgas nepārtrauktai radiācijas līmeņa kontrolei un avārijas gadījumā - lai ātri novērtētu pašreizējo un iespējamo radioloģisko ietekmi un to, kādi aizsardzības pasākumi varētu būt nepieciešami," norādīja IAEA.

Zaporižjas AES ir lielākā atomelektrostacija Eiropā. Kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma to ir okupējis Krievijas karaspēks. Kopš 2022.gada 1.septembra Zaporižjas AES pastāvīgi atrodas IAEA inspektori, kas uzrauga elektrostacijas drošību.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu