Ģeopolitiskais līdzsvars Dienvidkaukāzā mainās. Azerbaidžāna un Gruzija, kas savulaik bija nepārprotami orientētas uz Rietumiem, ir sākušas virzīties atpakaļ uz Krieviju, savukārt Armēnija, kas kopš Padomju Savienības sabrukuma ir bijusi Kremļa sabiedrotā, šķiet, cenšas pietuvoties Rietumiem.

Kopš neatkarības atgūšanas Azerbaidžāna, Armēnija un Gruzija kopumā ir centušās distancēties no savas padomju pagātnes un nostiprināt attiecības ar Rietumiem. Taču katra no tām ir rīkojusies savā tempā, un Azerbaidžāna un Gruzija no Krievijas ietekmes atteicās daudz ātrāk un pārliecinošāk. Dažu gadu laikā pēc Padomju Savienības sabrukuma Azerbaidžāna un Gruzija kopā ar Ukrainu un Moldovu izveidoja GUAM Organizāciju demokrātijai un ekonomiskajai attīstībai, kuras mērķis bija veicināt postkomunistisko pāreju un ierobežot Krievijas ietekmi reģionā.

Turpretī Armēnija uzturēja ciešus sakarus ar Krieviju, arī tādēļ, lai nodrošinātu militāru atbalstu konfliktā ar Azerbaidžānu par strīdīgo Kalnu Karabahas teritoriju, kurā padomju laikā dzīvoja gan azerbaidžāņi, gan armēņi. Pēc Padomju Savienības sabrukuma abas puses sāka karu par šo teritoriju, kurā armēņu puse galu galā ieguva de facto kontroli.