Lai mazinātu sabiedrības dusmas pēc četrām neoliberālisma desmitgadēm, progresīvie un kreisi centriski ekonomisti aicina ieviest inovācijas, lai radītu labklājību "daudziem" un risinātu klimata pārmaiņas, vienlaikus samazinot tirgus koncentrāciju un varu. Diemžēl viņi maldās par to, kur slēpjas patiesā problēma.

Nesen Berlīnē notikušajā "samitā" atpazīstamie centriski kreisie ekonomisti paziņoja par "jaunu konsensu" rūpniecības politikas jomā. Viņu kopīgo deklarāciju pilnā apjomā publicēja Kolumbijas Universitātes ekonomikas vēsturnieks Ādams Tūzs, kurš to raksturoja kā "zīmīgu gan ar visaptverošo vienošanos par ekonomikas un rūpniecības politikas principiem, gan ar to, kā šie principi ir sasaistīti ar pašreizējiem politiskajiem un ģeopolitiskajiem riskiem".

Saskaņā ar Berlīnes deklarāciju pastāv divu veidu riski. Ir "reāli riski", piemēram, klimata pārmaiņas, "nepanesama nevienlīdzība" un "lieli globālie konflikti". Un ir tādi riski kā "bīstama populistiska politika", ko veicina "plaši pazīstama pieredze, ka globalizācijas un tehnoloģisko pārmaiņu rezultātā tiek zaudēta kontrole".