"Latvijas gāzes" vienas akcijas atpirkšanas cena plānota 3,35 eiro

LETA
Papildināts 16:08, 28. jūnijs, 2024
Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" logo.
Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" logo. Foto: Ieva Lūka/LETA

AS "Latvijas gāze" vienas akcijas atpirkšanas cena plānota 3,35 eiro, teikts paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Latvijas Banka ir saņēmusi "Latvijas gāzes" iesniegumu atļaujas saņemšanai izteikt uzņēmuma akciju atpirkšanas piedāvājumu saistībā ar uzņēmuma akciju izslēgšanu no regulētā tirgus. Vienas akcijas atpirkšanas cena, pēc prospektā sniegtās informācijas, ir 3,35 eiro.

Paredzēts, ka akciju atpirkšanas piedāvājumu akcionāri varēs pieņemt 14 dienu laikā, skaitot no prospekta publicēšanas "Nasdaq Riga" tīmekļvietnē.

Birža "Nasdaq Riga" piektdien paziņojusi, ka "Latvijas gāzes" akciju atpirkšanas piedāvājumā minētā vienas akcijas atpirkšanas cena - 3,35 eiro - ir būtiski zemāka par pēdējo cenu pirms "Latvijas gāzes" akciju tirdzniecības apturēšanas 28.jūnijā, kad cena bija 6,88 eiro par akciju.

Līdz ar to "Nasdaq Riga" valde pieņēma lēmumu piektdien dzēst visus aktīvos uzdevumus "Latvijas gāzes" akciju uzdevumu grāmatā.

Vienlaikus tika nolemts atjaunot tirdzniecību ar "Latvijas gāzes" akcijām. Uzdevumu ievadīšana tika atsākta plkst.15.15 pēc Latvijas laika un nepārtrauktā tirdzniecība sākās plkst.15.25 pēc Latvijas laika.

Jau vēstīts, ka "Latvijas gāzes" akcionāri 2024.gada 19.jūnijā atbalstīja kompānijas akciju izslēgšanu no biržas "Nasdaq Riga", izsakot akciju atpirkšanas piedāvājumu. Akcionāru sapulcē "Latvijas gāze" tika apstiprināta par personu, kas izteiks kompānijas akcionāriem piedāvājumu atpirkt tiem piederošās "Latvijas gāzes" akcijas.

Vienlaikus noteikts, ka akcijas tiks izslēgtas noregulētā tirgus un "Latvijas gāze" izteiks akciju atpirkšanas piedāvājumu, ja "Latvijas gāzes" akciju atpirkšanas cena obligātajā piedāvājumā nepārsniegs Akciju atpirkšanas likumā noteikto akciju bilances vērtību.

Tāpat vēstīts, ka 2023.gada novembrī "Latvijas gāzes" valdes locekļi Aigars Kalvītis, Elita Dreimane un Egīls Lapsalis ar tiem piederošas speciāla mērķa kompānijas SIA "Energy Investments" palīdzību sāktā vadības izpirkuma procesā iegādājās 28,97% "Latvijas gāzes" akciju. Akcijas tika iegādātas no Luksemburgas investīciju fonda "Marguerite Gas II". Darījums tika īstenots ar "Rietumu bankas" atbalstu.

"Energy Investments", turpinot vadības izpirkuma procesu, panākusi vienošanos ar izpirkuma procesa līdzšinējo finansētāju - "Rietumu banku" - arī par turpmākajiem soļiem.

Lai gūtu līdzekļus akciju nākamiem iegādes posmiem, "Energy Investments" vadības izpirkuma procesa projekta finansēšanas ietvaros ir atsavinājusi ar atpakaļpirkuma tiesībām "Rietumu bankai" kā finansētājam vadības izpirkuma pirmajā posmā iegādātās emitenta akcijas.

Finanšu instrumenta atsavinājuma līgums paredz atpirkuma nosacījumus trīs gadu laika periodam. Minētajā laika posmā "Rietumu banka" būs ieguldītājs un pilnvērtīgs "Latvijas gāzes" akcionārs.

"Latvijas gāzes" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 159,819 miljoni eiro, kas ir 4,4 reizes mazāk nekā 2022.gadā, kad dabasgāzes cenas piedzīvoja milzu kāpumu, kā arī uzņēmums cieta 56,911 miljonu eiro zaudējumus pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), "Rietumu banka" (28,97%), Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).

Svarīgākais
Uz augšu