WSJ: Vīne kļuvusi par Krievijas spiegu centru Eiropā (3)

TVNET/LETA
Foto: Schutterstock.com

Vīne ir kļuvusi par vienu no Krievijas izlūkdienestu spiegošanas un operatīvās darbības centriem Eiropā, ziņo laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem Austrijas izlūkdienestos un rietumvalstu amatpersonām.

Publikācijā teikts, ka to Krievijas pilsoņu skaits, kuri strādā Krievijas valsts struktūrās Vīnē, pēdējā laikā ir pieaudzis līdz vairāk nekā 500. Aptuveni puse no viņiem ir diplomāti un vadītāji, bet otra puse, kā ir pārliecināti Austrijas izlūkdienesti, būtībā nodarbojas ar spiegošanu. Starp šiem Krievijas pilsoņiem ir arī operatīvie darbinieki, kas pārrauga sabotāžas un slepkavību sagatavošanu Eiropas Savienības (ES) valstīs.

Austrijas galvaspilsētā Krievijas diplomātisko pārstāvniecību un citu valsts strutūru darbinieki strādā vairāk nekā 40 ēkās, raksta "Wall Street Journal".

Austrijas drošības dienestiem ir aizdomas, ka Krievijas aģenti Austrijā ir iesaistīti Rietumu militārās palīdzības Ukrainai loģistikas izsekošanā. Turklāt Vīne kalpo arī kā graujošu darbību finansēšanas centrs - Krievijas specdienesti, kas Austrijā strādā diplomātiskā aizsegā, no turienes kontrabandas ceļā pa visu Eiropu pārvadā skaidru naudu, raksta "Wall Street Journal". Piemēram Vīnē strādājošas Krievijas amatpersonas maksājušas pilota Maksima Kuzminova slepkavības izpildītājem. Kuzminovs dezertēja no Krievijas armijas, ar helikopteru "Mi-8" aizbēgot uz Ukrainu. Viņš tika nogalināts Spānijā, kur dzīvoja ar svešu vārdu. Slepkavas nav atrasti. Iepriekš tika ziņots, ka Spānijas drošības dienesti pieļauj, ka tie ir Maskavas nolīgti noziedznieku pārstāvji.

Vairākas ES valstis, jo īpaši Čehija, ierosina ierobežot Krievijas diplomātu ceļošanu pa ES, jo īpaši, lai nepieļautu Krievijas diplomātisko pārstāvniecību Austrijā darbinieku braucienus uz citām ES valstīm. Lēmums vēl nav pieņemts.

Austrijas Iekšlietu ministrija atzīst, ka tā ir informēta par Krievijas specdienestu pievērsto uzmanību šai valstij, bet apliecina, ka uzskata Austriju par vienu no drošākajām valstīm, jo tās drošības dienesti esot ļoti efektīvi. Tomēr laikraksts norāda, ka par spiegošanu krimināllietas Austrijā faktiski tiek ierosinātas tikai gadījumos, kad tā ir vērsta pret pašu Austriju.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu