Sākta parakstu vākšana par personas apliecības digitalizāciju. (4)

TVNET/LETA
Latvijas Republikas pase un personas apliecība jeb elektroniskās identifikācijas kartes (eID) prototips.
Latvijas Republikas pase un personas apliecība jeb elektroniskās identifikācijas kartes (eID) prototips. Foto: Edijs Pālens/LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par personas apliecības digitalizāciju.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Aleksandra Kristiāna Priede. Viņa skaidro, ka arvien vairāk dažādi pakalpojumi tiek digitalizēti, tā nodrošinot ērtāku to pieejamību. Tādējādi ar pakalpojumu pārnešanu uz digitālo vidi vairs nav nepieciešams lieki pārnēsāt dažādas ierīces vai lietas, lai veiktu ikdienā nepieciešamās funkcijas, jo gandrīz viss ir ērti pieejams viedierīcē.

Iniciatīvas mērķis ir panākt personas apliecības digitalizāciju, lai ikdienā nebūtu lieki jāpārnēsā fizisks dokuments. Ar personas apliecības digitālo versiju persona Latvijas jurisdikcijā varētu apliecināt savu identitāti, izmantojot savā viedierīcē aktivizēto personas apliecību.

Tāpēc Priede aicina grozīt Personu apliecinošu dokumentu likumu, nosakot, ka persona Latvijas jurisdikcijā var apliecināt savu identitāti, izmantojot personas apliecības elektronisko versiju. Tā īstenošanai būtu jāizstrādā valsts pārvaldībā esoša lietotne, līdzīgi kā "eParaksts".

Idejas autores ieskatā personas apliecības digitalizācija ļaus izvairīties no situācijām, kad ir aizmirsts personu apliecinošs dokuments, kā arī ļaus samazināt dokumenta pazaudēšanas vai neatļautas lietošanas gadījumus. Viņasprāt, ar personas apliecības elektroniskās versijas pakalpojuma ieviešanu Latvija spers nozīmīgu soli tehnoloģiju attīstībā un kļūs par pirmo Baltijas valsti, kur šāds pakalpojums ir ieviests.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu