Video "Nāves kafejnīca" – būtiskas sarunas par to, kas sagaida ikvienu no mums. 1. dienas diskusijas

Foto: HospissLV
TVNET

Arī šogad “Hospiss LV” ar emocionālām un vērtīgām diskusijām piedalās sarunu festivālā LAMPA. Šodien, 5.jūlijā, iepazīstināsim ar profesijām, kas atbalsta mirstošus cilvēkus, diskutēsim, vai iespējama laba nāve, pētīsim pašnāvību iemeslus, kā arī uzklausīsim atklātus pieredzes stāstus par sērošanu. “Nāves kafejnīcas” atklātās sarunas skaties TVNET tiešraidē!

Ja tiešraidei nav skaņas, nospied ar labo pogu uz atskaņotāja un izvēlies Show All Controls/Rādīt visas vadīklas

Saruna "Turi manu roku"

5. jūlijā 13:00-14:30

Aicināsim uz sarunu cilvēkus, kas ikdienā ir līdzās mirstošiem cilvēkiem, izprotot mirstoša cilvēka garīgo un fizisko aprūpi – hospisa darbinieci, psihologu, hospisa brīvprātīgo. Skaidrosim, ar kādiem izaicinājumiem saskaras mirstošs cilvēks Latvijā, kura pēdējā vēlēšanās ir vienkārša – sajust, ka kāds tur tavu roku. Kādas ir biežāk sastopamās problēmsituācijas speciālistu pieredzē un kas mums katram būtu jāzina par nāvi un miršanas procesu, lai varētu savas ģimenes vēlēšanos - cieņpilni nomirt - piepildīt.

Sarunā piedalās kapelāne un teoloģe Dace Soldāne, klīniskā un veselības psiholoģe Liene Čīma, hospisa pacientu aprūpētāja Elvita Rakštīte un Hospiss LV dibinātāja Ilze Neimane Nešpora, to vada klīniskās garīgās aprūpes speciāliste, sertificēta supervizore Madara Mickeviča.

Cilvēkstāsti "Vai iespējama “laba” nāve?"

5. jūlijā 15:00-16:30

Pieredzē dalīsies gan tuvinieki, kas pieredzējuši mīļotā cilvēka aiziešanu gan mājās, gan slimnīcā, gan hospisa aprūpes speciālisti, kuru mērķis nodrošināt cieņpilnu “labu” nāvi – bet vai tāda vispār iespējama? Kas mums katram šķiet laba nāve? Ko mēs katrs varam darīt, lai tāda būtu mūsu tuviniekiem un mums pašiem.

Sarunā piedalās Kristīne Paegle, kura bija līdzās savam mīļotajam, mūziķim Valteram Frīdenbergam līdz pēdējam elpas vilcienam, Ilze Cihovska, kura gada laikā zaudēja gan māsu, gan mammu – viņas abas mira mājās, kā arī “Hospiss Māja” virsmāsa Tatjana Jirgensone un vadītāja Žanete Jansone. Sarunu vada žurnāliste Inita Sila.

Paneļdiskusija "Pašnāvības vienādojums"

5. jūlijā 17:00-18:30

Latvijā joprojām ir viens no augstākajiem rādītājiem pašnāvību izraisītiem nāves gadījumiem Eiropā. Kādi ir iemesli izvēlēties aiziet? Kādas sekas cilvēka aiziešana rada sabiedrībā? Ko darīt, ja šķiet, ka apkārtējie varētu izvēlēties pašnāvību? Kā iesaistīt sarunā tos, kuri pēc palīdzības vaicā visretāk? Diskusijas laikā būs iespēja iepazīties ar skaudriem un patiesiem dzīves stāstiem, kas kliedēs pastāvošos mītus un veicinās mūsu izpratni, atklātību un uzmanību.

Paneļdiskusija top sadarbībā ar Rīgas Stradiņa Universitātes Psihosomatiskās medicīnas studentu zinātnisko pulciņu, tajā piedalīsies ārsti psihoterapeiti dr. Ernests Pūliņš-Cinis un dr. Laura Valaine, kā arī biedrības “Ogle” līdzdibinātājs Maigurs Cepurītis un biedrības "Skalbes" valdes locekle Santa Laimiņa. Diskusiju vada LR raidījumu veidotāja Mariona Baltkalne

Saruna "Sēru kafejnīca"

5. jūlijā 19:00-20:30

Mūs var skart desmitiem dažādu veidu zaudējumu. Sēras par zaudējumu. Tās pārņem mūs kā milzīgi viļņi, kas nogāž no kājām un atstāj bez elpas, liekas - tās ir beigas, bet tad tās uz mirkli atkāpjas, atļaujot ievilkt gaisu, bet nāk atkal nākamais vilnis, un nākamais, katru reizi pārsteidzot ar bezcerību un tukšumu. “Saņemies, turies, būs jau labi” atskan līdzjūtības vārdi, kas īsti neuzmundrina. Un tomēr varbūt ir ērtāk tās ignorēt, lai varētu mierīgi funkcionēt, domāt, strādāt un pabeigt iesākto. Kā dzīvot pēc zaudējuma? Kā īsti būtu jāsēro, lai saudzīgi atgūtos? Kā sev palīdzēt? Ko teikt vai neteikt sērojošam cilvēkam? Vai var un drīkst sēras izvēlēties nesērot?

Sarunā piedalās arhitekte Brigita Bula, radio TEV personība Evija Streiča, LV portāla direktore Zaida Kalniņa, cilvēkpieredzes eksperte Vita Šteina. Sarunu vada kapelāne Agnese Megne.

“HospissLV” piedalīšanos sarunu festivālā LAMPA 2024. gadā finansiāli atbalstīja Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu