Video "Nāves kafejnīca" – būtiskas sarunas par to, kas sagaida ikvienu no mums. 2. dienas diskusijas

Foto: HospissLV

Sarunu festivāls LAMPA, kurā piedalās arī nodibinājums “Hospiss LV”, turpinās. Šodien, 6.jūlijā, skaidrosim, ar ko atšķiras veltīgas ārstēšanas pārtraukšana no eitanāzijas, spriedīsim, kā par nāvi runāt ar bērniem, vai kultūra var būt viens no veidiem, kas palīdz izprast saskaršanos ar nedziedināmām slimībām, ļaujot “ieskatīties nāvei acīs” ar kino vai izrādes starpniecību, kā arī jautāsim brīvprātīgajiem, kāpēc viņi savā brīvajā laikā izvēlas palīdzēt mirstošiem cilvēkiem. “Nāves kafejnīcas” atklātās sarunas skaties TVNET tiešraidē! Ja tiešraidei nav skaņas, nospied ar labo pogu uz atskaņotāja un izvēlies Show All Controls/Rādīt visas vadīklas

Diskusija “Pietiek mani mocīt!"

6. jūlijā 12:00-13:30

Vai nāvi iespējams kontrolēt? Lai cik ļoti mēs visi gribētu nomirt sirmā vecumā savā gultiņā, turot mīļa cilvēka roku, nāve pasūtījumus nepieņem, un mēdz pārsteigt visdažādākajos veidos.. vai arī pārsteigt - neatnākot, bet atstājot bezspēcīgā situācijā. Bet kādas ir alternatīvas? Runāsim par to, kādas Latvijā ir iespējas atteikties no veltīgas ārstēšanas, kas piešķir dzīvei dienas, bet neatgriež dienām dzīvību. Kāpēc Latvijā nepastāv iespēja smagi slimiem cilvēkiem izvēlēties eitanāziju, kādi ir ētiskie un medicīniskie apsvērumi šajos jautājumos?

Sarunā piedalās asociētā profesore Signe Mežinska, BKUS Intensīvās terapijas nodaļas pediatrs, docents Reinis Balmaks, Eva Lauska, kuras pieredze, redzot mātes nāves ciešanas, mudina aktīvi cīnīties par veltīgas ārstēšanas pārtraukšanas iespējām. Sarunu vada juriste, "Hospiss LV" līdzdibinātāja Ilze Zosule

Diskusija "Circenītis aizkrāsnē"

6. jūlijā 14:00-15:30

Kā par nāvi runāt ar bērniem. Vai un kā bērnu informēt, ja smagi slims vai mirst viņa ģimenes loceklis, kā arī – ja bērns pats saskāries ar nedziedināmu slimību un nav cerību uz atveseļošanos. Ko teikt un noteikti neteikt bērnam, ja viņa ģimenē “ienākusi” nāve, kā mācīt bērnam sērot.

Sarunā piedalās klīniskā psiholoģe Diāna Zande, dzejniece un žurnāla “Mans Mazais” galvenā redaktore Ērika Bērziņa, interjera dizainere Kristīna Reinberga, kapelāns Varis Bogdanovs. Sarunu vada Kristīne Virsnīte.

Saruna “Nāves kulturālie nospiedumi"

6. jūlijā 17:00-18:30

Vai kino, teātris, grāmatas var palīdzēt izprast nāvi un smagas saslimšanas? Varbūt pat mainīt attieksmi? Pieredzē dalīsies arī režisori, kuri iestudējuši šādas izrādes un kino, balstoties uz personīgajiem pārdzīvojumiem, aprūpējot un pieredzot tuvu cilvēku aiziešanu.

Sarunā piedalīsies Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, labākās spēlfilmas “Pastkarte no Romas” režisore Elza Gauja, aktieris un režisors Varis Piņķis, dzejniece Madara Gruntmane. Sarunu vada kultūra žurnāliste Henrieta Verhoustinska.

Saruna “Labdien, kas jūs tādi?"

6. jūlijā 19:00-20:30

Brīvprātīgais darbs. Kāda ir motivācija to veikt? Kā sabiedrība uztver brīvprātīgos? Vai un kā gan neprofesionālis no malas var būt noderīgs cilvēkam ciešanās? Iepazīsimies ar cilvēkstāstiem un skaidrosim brīvprātīgo kustības izaicinājumus Latvijā.

Sarunā piedalās IT uzņēmuma "Tilde" valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs, pasākumu režisore Gunita Bārda, skolotājs Edgars Kaplers, to vada "Hospiss LV" brīvprātīgā, geštaltterapeite Elīna Zelčāne.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu