Krievija nelikumīgi tur savā varā vairāk nekā 14 000 Ukrainas pilsoņu (16)

Foto: AP/Scanpix

Agresorvalsts Krievija nelikumīgi tur vairāk nekā 14 000 Ukrainas pilsoņu, un darbs pie viņu atgriešanas ir visgrūtākais, Kijivā notikušajās Lūgšanu brokastīs sacīja Ukrainas parlamenta cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinecs.

"Panākot trīs kategoriju Ukrainas pilsoņu - bērnus, karagūstekņus un civiliedzīvotājus - atgriešanos mājās tieši ar civiliedzīvotājiem tas ir visgrūtākais darbs," viņš sacīja, komentējot desmit Ukrainas pilsoņu atgriešanos no Krievijas gūsta, arī Krimas tatāru tautas medžlisa vadītāja vietnieka Narimana Džeļala, Ukrainas grieķu katoļu baznīcas priesteru Bohdana Geletas un Ivana Levitska atgriešanos.

Cilvēktiesību komisārs paskaidroja, ka civiliedzīvotāju gadījumā runa nav par apmaiņu, kā tas ir karagūstekņu gadījumā, bet gan tieši par atgriešanos.

"Mēs nevaram viņus mainīt, mums nav nekādas tiešas papildu ietekmes uz Krieviju. Mums nav pat juridiskā pamata, uz kura balstoties, mēs varam veikt šo procesu," viņš paskaidroja.

Lubinecs atgādināja, ka

Ukraina arī dara visu iespējamo, lai atgrieztu gandrīz 20 000 bērnu un "desmitiem tūkstošu" cilvēku, kas tiek uzskatīti par pazudušiem.

Viņš precizēja, ka šī ir pirmā reize, kad Vatikāns, kas līdz šim sniedza palīdzību tikai bērnu gadījumā, piedalās ukraiņu atgriešanā mājās.

"Līdz šim viņi [Vatikāns] palīdzēja mums ar ukraiņu bērnu atgriešanos. Mēs ar viņiem tieši sazināmies. Es ceru, ka tieši šī atgriešanās būs jauns punkts," klāstīja cilvēktiesību ombuds, pieļaujot, ka "varbūt beidzot ir atvērts jauns kanāls gan komunikācijai, gan Ukrainas civiliedzīvotāju atgriešanai".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien lūgšanu brokastīs pateicās Vatikānam par palīdzību divu Ukrainas grieķu katoļu baznīcas priesteru atgriešanā no gūsta.

Vienlaikus prezidents uzsvēra, ka šonedēļ notikušās apmaiņas, kad no gūsta atgriezās 90 karavīri un desmit civiliedzīvotāji, daudziem šķita nepaveicamas.

Zelenskis aicināja nepadoties un cīnīties, lai nogādātu mājās visus Ukrainas cilvēkus, kuri joprojām atrodas Krievijas gūstā, visus ukraiņu bērnus, kuri tika nolaupīti okupētajā teritorijā un ar varu deportēti uz Krieviju.

“Mēs ne reizi vien esam pierādījuši, ka nav neiespējamu lietu, kad tu tici saviem spēkiem, kad tu patiešām zini, ka cilvēciskā un dievišķā patiesība ir tavā pusē, kad tu rīkojies un dari visu, lai cilvēki būtu vienotībā. Es ticu, ka mēs varam atgriezt mieru Ukrainai," sacīja prezidents.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu