Foto Itālijā, Gardas ezera krastā ar norovīrusu saslimuši simtiem cilvēku; pie vainas varētu būt dzeramais ūdens (3)

TVNET
Foto: Comune Di Torri Del Benaco

Kādā gleznainā ciematā Itālijā, Gardas ezera austrumu krastā uzliesmojis norovīruss. Torri del Benaco pašvaldība izdevusi rīkojumu pagaidām nelietot uzturā krāna ūdeni, jo vīruss varētu būt izplatījies arī centralizētajā ūdensapgādes sistēmā.

Daudziem Torri del Benako ostas pilsētas iedzīvotājiem pēdējās dienās nav bijusi laba pašsajūta: saskaņā ar vairāku plašsaziņas līdzekļu ziņām pilsētā Gardas ezera austrumu krastā pašlaik cirkulē norovīruss. Kopš pagājušās nedēļas vidus Peskjēra del Gardas slimnīcā ar kuņģa un zarnu trakta sūdzībām ir nogādāti simtiem cilvēku, raksta laikraksts “La Repubblica”.

Tāpēc piektdien pašvaldība izdeva dekrētu, ar kuru pagaidām aizliegts dzert krāna ūdeni vai izmantot to ēdiena pagatavošanai. Laikraksts “Il Giornale” vēsta, ka līdz pat 300 cilvēku ir meklējuši medicīnisko palīdzību smagu simptomu dēļ. Tas ir aptuveni katrs desmitais iedzīvotājs.

Ļoti lipīgais norovīruss izraisa pēkšņu smagu caureju. Vīrusu var pārnest ar inficētu pārtiku vai ūdeni. No inficēšanās līdz slimības uzliesmojumam paiet no 6 līdz 50 stundām. Simptomi izzūd apmēram pēc 12 stundām līdz divām dienām.

Pašvaldība publicēja fotogrāfijas, kurās redzamas kravas automašīnas, kas ved paletes ar dzeramo ūdeni plastmasas pudelēs. Tā arī atgādināja iedzīvotājiem regulāri mazgāt un dezinficēt rokas.

Joprojām nav skaidrs, kā norovīruss varēja izplatīties ciematā. Iespējams, tas varētu būt saistīts ar to, ka kanalizācijas sistēma ir pārslogota. Pēc spēcīgām lietusgāzēm pēdējās dienās Gardas ezerā pašlaik ir ievērojami vairāk ūdens nekā parasti šajā gadalaikā. Trešdien ūdens līmenis Peskjēras pilsētā ezera dienvidos bija 1,46 metrus virs hidrometriskās nulles. Pēdējo reizi šāda vērtība tika sasniegta 1977. gadā. Dažās vietās šajā reģionā kopš gada sākuma ir nolijis vairāk lietus nekā 2022. un 2021. gadā kopumā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu