VDD sniedz komentāru par Zaķusalā izvietoto zenītlielgabalu (24)

TVNET/LETA
Foto: Ekrānšāviņš no video

Rīgā, Zaķusalā, izvietotais zenītlielgabals nerada tiešus draudus valsts drošībai, tomēr ieroča atrašanās publiskā vietā neveicina Latvijas sabiedrības saliedētību, atzina Valsts drošības dienestā (VDD).

VDD veicis apstākļu noskaidrošanu, konstatējot, ka konkrētais eksponāts ir deaktivizēts un nav izmantojams šaušanai.

Konkrētais zenītlielgabals nerada tiešus draudus valsts vai sabiedrības drošībai, un konkrētajā gadījumā nav saskatāms noziedzīga nodarījuma sastāvs. Vienlaikus VDD vērtējumā šāda Padomju Savienībā ražota ieroča atrašanās publiskā vietā neveicina Latvijas sabiedrības saliedētību, radot negatīvas asociācijas ar Latvijas okupācijas laiku un padomju režīma īstenotajām represijām pret Latvijas tautu.

TV3 raidījums "Nekā personīga" jūnija vidū vēstīja, ka Zaķusalā, kurā atrodas arī Latvijas Televīzija, ir ēka, no kuras vēl nesen ar bijušo Eiropas Parlamenta un Saeimas deputātu Aleksandru Mirski saistīts radio pārraidīja raidījumus no "Sputnik" radio. Turpat atrodas arī minētais lielgabals, un vairāki Latvijas Televīzijas darbinieki stāstījuši, ka lielgabala stobru kāds ik pa laikam pagriežot televīzijas ēkas virzienā.

Ierocis izvietots uz privātas zemes, un pie tā piestiprinātas lapiņas ar skaidrojumu, ka tuvāk par 20 metriem ierocim pienākt aizliegts. Tāpat teikts, ka tas ir 1950.gada 57 milimetru zenītlielgabals S-60. Iekārta esot demilitarizēta un neesot derīga šaušanai. Aprakstā pieminēta SIA "Historical Museum". Šajā firmā ar paprāvu 327 000 eiro lielu pamatkapitālu īpašnieki ir Mirskis ar sievu Tatjanu, vēstīja "Nekā personīga".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu