Kāds sods pienākas par braukšanu bez autovadītāja apliecības? (12)

TVNET Auto
Valsts policijas ekipāža kontrolē atļautā braukšanas ātruma ievērošanu pie Baltezera ātruma kontroles maratona laikā, kas Latvijā norisinās pirmo reizi.
Valsts policijas ekipāža kontrolē atļautā braukšanas ātruma ievērošanu pie Baltezera ātruma kontroles maratona laikā, kas Latvijā norisinās pirmo reizi. Foto: Ieva Čīka/LETA

Kāds sods pienākas par transportlīdzekļa vadīšanu bez vadītāja apliecības? To kādam autovadītājam skaidroja "Latvijas Vēstnesis".

Kāds šoferis vaicāja: "Ir piemērots transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz sešiem mēnešiem par ātruma pārsniegšanu dzīvojamajā zonā (CSL 55. panta 19. daļa). Ģimenes apstākļu vai darba uzdevumu izpildei, iespējams, var nākties sēsties pie stūres. Vai ceļu policija, mani apstādinot, piemēros CSL 51. panta 4. daļas sodu – astoņu naudas soda vienību apmērā? Vai es konkrētajā dienā drīkstu turpināt ceļu, vai arī vadīšana nekavējoties jāpārtrauc? Tāpat vēlētos saprast sodus, ja izmantošanas aizliegums tiek pārkāpts un fiksēts atkārtoti."

"Latvijas Vēstnesis" skaidroja, ka atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 51. panta sestajai daļai par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības nav noteiktajā kārtībā iegūtas vai ir atņemtas), piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no piecdesmit sešām līdz simt četrpadsmit naudas soda vienībām (no 280 līdz 570 eiro).

Sodu piemēro katru reizi, ja apturētā transportlīdzekļa vadītājam nav autovadītāja tiesību.

Administratīvās atbildības likuma 72. pants noteic, ka no transportlīdzekļa vai kuģa vadīšanas atstādina arī personu, kas transportlīdzekli vai kuģi vada bez attiecīgās kategorijas vadīšanas tiesībām.

Nepalaid garām!
Uz augšu