Cinks – kas tev jāzina par šo svarīgo mikroelementu?

Foto: Shutterstock

Cinks ir svarīgs mūsu imūnsistēmas uzturēšanai, kaulu, matu, nagu veselībai. Kas jāzina par cinku kā vērtīgu mikroelementu, tā nepieciešamību mūsu organismā un pareizu tā lietošanu, stāsta Apotheka farmaceite Alīna Fleišmane.

Cinkam ir būtiska loma mūsu veselībā. Tas ir nepieciešams augšanai, smadzeņu attīstībai, ādas aizsardzībai, pareizai imūnsistēmas darbībai, gremošanai, reprodukcijai, garšas sajūtai, ožai un daudziem citiem procesiem. "Bet cilvēka ķermenis visbiežāk nespēj sintezēt tam nepieciešamo cinku," uzsver farmaceite Alīna Fleišmane. "Tāpēc tas jāuzņem papildus ar pārtiku vai uztura bagātinātājiem."

Cinks cilvēkam ir ļoti svarīgs; nozīmīgumā tas ieņem 3. vietu pēc magnija un dzelzs.

Cinks ir nepieciešams daudziem procesiem organismā, tostarp gēnu ekspresijai, fermentatīvai reakcijai, imūnajai funkcijai, auglībai, proteīnu sintēzei, DNS sintēzei, brūču dzīšanai, augšanai un smadzeņu attīstībai.

"Cinks ir nepieciešams arī garšas un smaržas sajūtām. Tā kā viens no fermentiem, kas ir ļoti svarīgi pareizai garšas un smaržas uztverei, ir atkarīgs no šīs uzturvielas, cinka deficīts var samazināt jūsu spēju sajust garšu vai smaržu," uzsver farmaceite. 

Kas var liecināt par cinka trūkumu organismā?

  • Novājināta imunitāte, bieža slimošana.
  • Ilgstoša brūču jeb pušumu dzīšana.
  • Matu izkrišana.
  • Sausa āda un trausli nagi.
  • Redzes pasliktināšanās, īpaši mijkrēslī.
  • Apetītes zudums.
  • Kairinātas zarnas.
  • Bieža caureja.
  • Iekaisusi āda (pūtītes, ekzēma, dermatīts).
  • Depresīvs stāvoklis.
  • Garšas un ožas traucējumi.

Kas papildus liek izsīkt mūsu cinka rezervēm?  "Tas var būt nepietiekams, nesabalansēts uzturs, īpaši, ja uzturā nelieto gaļu, kurā ir daudz cinka. Augsts stresa līmenis, neizgulēšanās ikdienā var samazināt cinka rezerves. Vēl kāds visbiežākais cinka trūkuma cēlonis ir pārmērīga fiziskā slodze, kas raksturīga aktīviem sportistiem. Arī grūtniecības laikā samazinās cinka daudzums organismā," iemeslus nosauc farmaceite. 

Cinks izdalās ar fekālijām, urīnu un sviedriem.

Bet kas liecina, ka organismā cinka ir pārāk daudz? "Pārmērīga cinka uzņemšana var izraisīt sliktu dūšu, reti vemšanu, caureju, vēdera un galvas sāpes. Pārāk daudz cinka organismā var arī traucēt uzņemt citas nepieciešamas uzturvielas, piemēram, varu un dzelzi," brīdina farmaceite. 

Foto: Shutterstock

Kā uzņemt cinku? 

Cinku iespējams uzņemt ar uztura bagātinātājiem vai ikdienā ēst daudz pārtikas produktus, kas satur cinku. Pasaules Veselības organizācija (PVO) iesaka bērniem uzņemt 10 mg cinka dienā, sievietēm 12 mg dienā un vīriešiem 15 mg dienā. Atsevišķām cilvēku grupām ir lielāka nepieciešamība pēc cinka, tāpēc tām ir lielāks cinka deficīta risks: pusaudžiem, grūtniecēm un vecāka gadagājuma cilvēkiem.

"Starp citu, visaugstākais cinka daudzums ir atrodams pārtikas produktos, kuros ir daudz olbaltumvielu, it īpaši dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas," pastāsta farmaceite. "Augu valsts produktos cinka ir maz."

Produkti, kas satur visvairāk cinka

Austeres 6 gab.: 32 mg (220 % DRD*)

Jērs/liellops 100 g: 4,5 mg (30 % DRD)

Ķirbju sēklas 30 g: 2,9 mg (19 % DRD)

Turku zirņi, vārīti, 150 g: 2,5 mg (17 % DRD)

Vistas gaļa 100 g: 2,25 mg (15 % DRD)

Indijas rieksti 30 g: 1,6 mg (10 % DRD) 

Spināti, vārīti, 180 g: 1,4 mg (9 % no DRD)

Jogurts vai kefīrs 170 ml: 1 mg (6 % DRD)

Ola, liela: 0,6 mg (4 % DRD)

* DRD – rekomendējamā diennakts deva

Ja tomēr cinku nav iespējams pietiekami uzņemt tikai ar pareizu uzturu, šī minerālviela ir pieejama uztura bagātinātāju veidā – putojošās, sūkājamās tabletēs, kapsulās, perorālajos jeb mutē pūšamajos aerosolos un arī pulveros.

Ja dzer papildu cinku, uzturā vēlams lietot arī probiotikas, kas uzlabos cinka uzsūkšanos jeb absorbciju organismā. "Ieteicams uzņemt arī probiotikas saturošus pārtikas produktus, piemēram, kefīru, rūgušpienu, skābētus kāpostus, gurķus, kimči," nosauc farmaceite. 

Par uztura bagātinātāju lietošanu noteikti konsultējies ar ģimenes ārstu!

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu