ASV Augstākā tiesa atzīst Trampa tiesības uz zināmu imunitāti pret kriminālvajāšanu (6)

TVNET/LETA/DPA
Papildināts 19:24, 1. jūlijs, 2024
ASV eksprezidents Donalds Tramps
ASV eksprezidents Donalds Tramps Foto: AP/Scanpix

ASV Augstākā tiesa pirmdien nolēmusi, ka Donaldam Trampam kā bijušajam valsts prezidentam pienākas zināma imunitāte pret kriminālvajāšanu.

Augstākās tiesas lēmums var aizkavēt tiesas procesu lietā, kurā Tramps apsūdzēts par sazvērestību ar mērķi mainīt 2020.gada prezidenta vēlēšanu rezultātus.

Tiesas nolēmumā ir norādīts, ka bijušo prezidentu aizsardzība pret kriminālvajāšanu ir absolūta attiecībā uz viņu darbībām, kas veiktas viņu konstitucionālo pilnvaru ietvaros. Tomēr bijušajam valsts vadītājam nav imunitātes tiesvedībā attiecībā uz viņa kā privātpersonas darbībām, uzsvēra tiesa.

Vienlaikus ASV Augstākā tiesa Trampa lietu nodeva atpakaļ zemākas instances tiesai. Tai tagad būs jānosaka, cik lielā mērā apsūdzības pret bijušo prezidentu attiecas uz viņa darbībām pēc viņa sakāves 2020. gada prezidenta vēlēšanās kā oficiālai un neoficiālai personai.

Augstākās tiesas lēmums ar sešu tiesnešu balsu pārsvaru pret trim vēl vairāk aizkavēs iespējamo tiesas procesa sākšanu pret Trampu par mēģinājumu viltojumos manipulēt ar iepriekšējo ASV prezidenta vēlēšanu rezultātiem. Tiesvedība, kurai bija jāsākas jau martā, tagad nevarēs notikt līdz vēlēšanām novembrī, norāda AFP. Tramps Augstākās tiesas lēmumu nosauca par "lielu konstitūcijas un demokrātijas uzvaru".

Lēmums pieņemts četrus mēnešus pirms ASV prezidenta vēlēšanām, kurās Tramps, pārstāvot republikāņus, sacentīsies ar līdzšinējo ASV prezidentu, demokrātu Džo Baidenu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu