Trampa bijušais padomnieks Banons ierodas izciest cietumsodu

LETA/AFP
Foto: EPA /Scanpix

ASV eksprezidenta Donalda Trampa bijušais padomnieks Stīvs Banons pirmdien pats ieradās cietumā, lai sāktu izciest četru mēnešu cietumsodu par necieņu pret ASV Kongresu.

Banons tika notiesāts par to, ka bija atteicies sniegt liecības Kongresa komitejai, kas izmeklēja Trampa piekritēju iebrukumu Kapitolijā 2021.gada 6.janvārī.

70 gadus vecais Banons izteicās izaicinoši, ierodoties federālā cietumā Konektikutas štatā.

"Es lepojos ar to, ka šodien dodos uz cietumu, ja tas ir vajadzīgs, lai nostātos pret Džo Baidenu," sacīja Banons.

Banons un citi apgalvo, ka tiesvedība saistībā ar 2021.gada 6.janvāra iebrukumu ASV demokrātijas sēdeklī Kapitolijā ir politiska vajāšana, kuras nolūks ir izjaukt Trampa kandidēšanu ASV prezidenta vēlēšanās novembrī.

Banonu pie cietuma sagaidīja vairāki cilvēki, kas vicināja karogus ar uzrakstu "Tramps 2024". Starp viņiem bija Trampu atbalstošā Pārstāvju palātas locekle Mārdžorija Teilore Grīna, kas ir viena no Trampa kontrolētās Republikāņu partijas jaunajām sejām.

Banons bija viens no Trampa veiksmīgās 2016.gada prezidenta vēlēšanu kampaņas organizētājiem. Banonam 2022.gada oktobrī tika piespriests četru mēnešu cietumsods, bet viņš šo spriedumu pārsūdzēja un līdz šim palika brīvībā.

Federālā apelāciju tiesa maijā paturēja šo spriedumu spēkā, un Trampa iecelts apgabala tiesnesis Karls Nikolss nolēma, ka Banonam līdz 1.jūlijam jāierodas cietumā, lai sāktu izciest sodu.

Banons Trampa prezidentūras pirmajos septiņos mēnešos ieņēma Baltā nama vecākā stratēģa amatu, bet aizgāja no tā, izceļoties konfliktiem ar citiem Trampa administrācijas locekļiem.

2020.gadā Banons tika apsūdzēts ziedojumu izkrāpšanā un naudas atmazgāšanā par miljoniem ASV dolāru piesavināšanos un izmantošanu personīgiem mērķiem no ziedojumiem, kas bija savākti mūra būvniecībai uz robežas ar Meksiku.

Citi šajā lietā apsūdzētie tika atzīti par vainīgiem, bet Tramps pilnībā apžēloja Banonu pirms savas prezidentūras beigām 2021.gada janvārī, nodrošinot viņam izvirzīto apsūdzību atcelšanu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu