Augstākās tiesas spriedums par prezidentu imunitāti ir bīstams precedents, uzskata Baidens (2)

TVNET/LETA/BBC
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Džo Baidens pirmdienas vakarā nosauca par bīstamu precedentu Augstākās tiesas spriedumu, kas esošajam un bijušajiem prezidentiem, tostarp Donaldam Trampam, piešķir daļēju imunitāti pret kriminālvajāšanu.

Runājot Baltajā namā, Baidens sacīja, ka šis spriedums grauj tiesiskumu.

Augstākā tiesa pirmdien atzina, ka prezidentam ir tiesiskā imunitāte, veicot oficiālas darbības, bet nav imunitātes, veicot darbības, kas nav saistītas ar viņa amata pienākumiem. No deviņiem Augstākās tiesas locekļiem spriedumu atbalstīja seši konservatīvie tiesneši, bet pret bija trīs liberālie tiesneši.

Šis spriedums aizkavēs tiesas prāvu, kurā republikānis Tramps apsūdzēts par mēģinājumu palikt pie varas pēc 2020.gada prezidenta vēlēšanām, kurās uzvarēja demokrāts Baidens. Tramps tiek apsūdzēts par to, ka ar saviem tvītiem un izteikumiem 2021.gada 6.janvārī ir kūdījis savus atbalstītājus, kas iebruka Kapitolijā laikā, kad tur notika Kongresa abu palātu kopīga sēdē, kurā bija paredzēts apstiprināt Baidena uzvaru vēlēšanās.

Prāvas tiesnesim tagad ir jānosaka, kuras darbības Tramps veicis kā prezidents, un tas var aizņemt vairākus mēnešus. Maz ticams, ka Trampu varētu sākt tiesāt pirms novembrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām.

Televīzijā pārraidītajā paziņojumā Baidens sacīja: "Šī valsts tika dibināta, pamatojoties uz principu, ka Amerikā nav karaļu. Mēs visi esam vienlīdzīgi likuma priekšā. Neviens, neviens nav pāri likumam. Pat Amerikas Savienoto Valstu prezidents."

"Šodienas [tiesas] lēmums gandrīz noteikti nozīmē, ka praktiski nav nekādu ierobežojumu tam, ko prezidents drīkst darīt," norādīja Baidens.

"Cilvēkam, kurš sūtīja šo pūli uz ASV Kapitoliju, draud potenciāla kriminālatbildība par to, kas tajā dienā notika. Amerikas tauta ir pelnījusi, lai pirms gaidāmajām vēlēšanām tai tiktu sniegta atbilde tiesā," uzsvēra Baidens.

"Šodienas [tiesas] lēmuma dēļ tas ir ļoti, ļoti maz ticams," viņš atzina.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu