Slovākijas sabiedrisko raidsabiedrību aizstāj jauna valsts mediju organizācija

TVNET/LETA/DPA
Foto: Reuters/ScanPix

Slovākijas sabiedriskā raidsabiedība RTVS pirmdien tika oficiāli izformēta, aizstājot to ar jaunu valsts mediju organizāciju.

Tas notika pēc tam, kad Slovākijas prezidents Peters Pellegrīni svētdien parakstīja atbilstošu likumu par RTVS izformēšanu un jaunās mediju organizācijas STVR izveidošanu.

Šo likumu bija pieņēmis parlaments, kurā vairākums ir valdošajai koalīcijai, kuras sastāvā ir divas sociāldemokrātu un viena labējo populistu partija.

Liberālās un konservatīvās opozīcijas partijas paziņoja, ka iesniegs sūdzību pret šo likumu Konstitucionālajā tiesā, apsūdzot valdību propagandas raidorganizācijas izveidošanā.

Jaunā raidorganizācija STVR pirmdien sāka darboties, bet RTVS beidza pastāvēt.

Skatītājiem šī pārmaiņa tomēr bija maz manāma, jo visas ziņu programmas turpināja izmantot RTVS logo un RTVS vietne turpināja darboties ar līdzšinējo adresi.

Kreisi populistiskais premjerministrs Roberts Fico un kultūras ministre Martina Šimkovičova ir vairākkārt kritizējuši RTVS, apsūdzot šo raidsabiedrību neobjektivitātē.

Reorganizācijas plānu izstrādāja Šimkovičova, kas ir valdošajā koalīcijā ietilpstošās labēji populistiskās Slovāku Nacionālās partijas biedre un ir strādājusi interneta televīzijas kanālā, kas pazīstams ar dezinformācijas izplatīšanu.

Saskaņā ar līdzšinējo kārtību valdība nevarēja atcelt RTVS ģenerāldirektoru Ļubošu Mahaju un viņa komandu, kurus iepriekšējais parlamenta vairākums bija iecēlis amatos līdz 2027.gadam. RTVS oficiāla izformēšana likvidēja šo šķērsli.

Prezidenta parakstītais likums paredz, ka jaunās raidsabiedrības direktoru izvēlas jauna padome, kuras septiņus locekļus nominē valdība un parlaments, un tai ir tiesības atlaist direktoru, neminot iemeslu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu