"Bolt" zaudējumi pērn pieauguši līdz 91 miljonam eiro (2)

TVNET/LETA
Foto: Herman-Erik Isop

Igaunijas mobilitātes tehnoloģiju kompānijas "Bolt" zaudējumi pērn pieauguši līdz 91,9 miljoniem eiro, un tas ir par 27,3% vairāk salīdzinājumā ar 72,2 miljonu eiro zaudējumiem 2022.gadā, liecina uzņēmuma gada finanšu pārskats.

"Bolt" pārdošanas ieņēmumi pērn palielinājušies līdz 1,7 miljardiem eiro, un tas par 37,4% vairāk nekā 1,2 miljardu eiro ieņēmumi 2022.gadā. Ieņēmumu kāpumu kompānija skaidro ar darbības efektivitātes uzlabojumiem un paplašināšanos.

Uzņēmuma dibinātājs un valdes priekšsēdētājs Markuss Villigs pauda pārliecību, ka ieņēmumu kāpums liecina par pareizu attīstības virzienu un plašāka cilvēku loka uzrunāšanu.

""Bolt" ir uz izaugsmi orientēts uzņēmums, tādēļ mēs daudz esam investējuši, lai paplašinātos. Neskatoties uz ekonomikas lejupslīdi, augsto inflāciju un negatīviem valūtas kursiem, mēs 2023.gadā turpinājām izaugsmi. Mūsu spēcīgo sniegumu apliecina arī nesen labāko pasaules banku piešķirtais 220 miljonu eiro aizdevums apgrozāmajiem līdzekļiem," klāstīja Villigs.

Kā galvenos attīstības virzienus pērn viņš nosauca lietotāju pieredzes uzlabošanu un tirgus daļas palielināšanu. Automašīnu nomas pakalpojums "Bolt Drive" sāka darbību Lietuvā un Vācijā.

"Bolt" ir viens no Igaunijā lielākajiem darba devējiem un nodokļu maksātājiem. Pagājušā gada nogalē uzņēmumam bija vairāk nekā 4000 darbinieku, no kuriem 1200 strādāja Igaunijā. Igaunijas Nodokļu un muitas departamenta dati liecina, ka kompānija pērn nodokļos valstij samaksājusi 38,4 miljonus eiro.

Arī šā gada pirmajā pusē uzņēmums turpinājis izaugsmi. Kopbraukšanas pakalpojumus tas sācis piedāvāt Ēģiptē un Šveicē, sešās valstīs, arī Portugālē un Ukrainā, paplašināts pārtikas piegādes pakalpojums, Azerbaidžānā sākta elektrisko skrejriteņu nomas piedāvāšana, bet Polijā un Čehijā tagad pieejams "Bolt Drive" pakalpojums.

"Bolt" ir mobilās lietotnes kompānija, kas piedāvā kopbraukšanas pakalpojumus, elektrisko skrejriteņu, velosipēdu un automašīnu nomu, kā arī ēdiena un iepirkumu piegādi Eiropā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā. Pērn uzņēmums darbojās 45 valstīs un vairāk nekā 500 pilsētās. Tās klientu skaits pārsniedz 150 miljonus, bet partneršoferu un kurjeru skaits pārsniedz 3,5 miljonus.

2013.gadā "Bolt" izveidoja Villigs, kuram pašlaik pieder 16,87% kompānijas.

Svarīgākais
Uz augšu