Par valsts valodas nelietošanu pietiekamā apmērā sodīti 107 pedagogi (3)

TVNET/LETA
Foto: Shutterstock

Par valsts valodas nelietošanu profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamajā apmērā aizvadītajā mācību gadā administratīvi sodīti 107 pedagogi, informēja Valsts valodas centra (VVC) pārstāvji.

Tas ir par 21 sodītu pedagogu mazāk nekā 2022./2023.mācību gadā.

Visvairāk administratīvi sodīti pedagogi vispārējās vidējās izglītības iestādēs - 51 pedagogs. Pirmsskolas izglītības iestādēs sodu saņēmuši 24 pedagogi, profesionālās ievirzes izglītības iestādēs - 17, bet vispārējās pamatizglītības iestādēs - 13 pedagogi. Tāpat administratīvo sodu saņēmuši divi profesionālās izglītības iestādes pedagogi.

Nepietiekamas valodas zināšanas konstatētas galvenokārt pedagogiem no Rīgas, Liepājas un Daugavpils - attiecīgi 52, 18 un 16 pedagogiem. Savukārt Ludzas novadā latviešu valodu nepietiekami pārzinājuši seši pedagogi. Nepietiekamas zināšanas konstatētas arī skolotājiem Augšdaugavas novadā, Preiļu novadā, Ventspilī, Rēzeknē un Rēzeknes novadā, kā arī Salaspils novadā, Mārupes novadā un Jūrmalā, taču to skaits ir salīdzinoši neliels.

Gadījumā, ja VVC konstatē, ka personas valsts valodas lietojums neatbilst profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamajam apjomam, tiek sākts administratīvā pārkāpuma process un personai piemērots administratīvais sods - brīdinājums vai naudas sods no 35 līdz vidēji 120 eiro.

Atbilstoši Izglītības likumā noteiktajam, ja VVC konstatē, ka pedagoga valsts valodas zināšanas neatbilst Ministru kabineta noteiktajam valsts valodas prasmes līmenim profesionālo un amata pienākumu veikšanai, nekavējoties tiekot izdarīts ieraksts Pedagogu reģistrā. Izglītības iestādes vadītājam ir jānodrošina, ka attiecīgais pedagogs tiek atstādināts no amata pienākumu pildīšanas līdz dienai, kad valodas pārbaude tiek nokārtota nepieciešamā apjomā.

Ja pedagogs triju mēnešu laikā nav nokārtojis valsts valodas prasmes pārbaudi, ar to tiek izbeigtas darba tiesiskās attiecības.

LETA jau vēstīja, ka kopš 2022.gada septembra, kad Saeima pieņēma grozījumus Izglītības likumā par pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā, VVC konstatēja kopumā 220 pedagogus ar nepietiekamām valsts valodas prasmēm. No viņiem 157 atbrīvoti no darba, 37 atrodas pārejošā darba nespējā, astoņi - atstādināti, bet viens atrodas atvaļinājumā. 17 pedagogi nokārtojuši valsts valodas prasmes pārbaudījumu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu