Straujiem soļiem tuvojas 5. novembrī paredzētās ASV prezidenta vēlēšanas, kuru rezultāti ietekmēs visu pasauli. Daļa no gatavošanās vēlēšanām ierasti ir prezidenta amata kandidātu debates, un pirmā pašreizējā ASV prezidenta Džo Baidena un eksprezidenta Donalda Trampa tikšanās debašu "ringā" notika 27. jūnijā. TVNET+ pēta, kādus melus, puspatiesības un pārspīlējumus abi prezidenta amata kandidāti paspēja paust debatēm atvēlētajās 90 minūtēs. 

Nevis pandēmija vai kari, bet "viņš vainīgs"

Debates tika atklātas ar jautājumu par inflāciju un cilvēku neapmierinātību ar pirktspējas krišanos pēdējo četru gadu laikā. Katram kandidātam bija iespēja divās minūtēs paust savu viedokli par šo tēmu, un abi tās izmantoja, lai vainotu viens otru patēriņa cenu kāpumā un citās problēmās valsts ekonomikā.

Baidens pauda, ka, viņam stājoties amatā, valsts ekonomika bija ļoti sliktā stāvoklī, pie kā, viņaprāt, vainojama Trampa nolaidība Covid-19 izplatības ierobežošanā. Pašreizējais ASV prezidents arī vēstīja, ka Trampa iecerētā ievedmuitas tarifu celšana palielinās vidējā amerikāņa izdevumus par 2,5 tūkstošiem ASV dolāru gadā.

Bet Tramps paziņoja: "Viņš izraisīja šo inflāciju! Es viņam iedevu valsti, kurā... būtībā inflācijas nebija. Tā bija ideāla."