No amata atbrīvots NBS Apvienotā štāba priekšnieks Dilāns; viņa vietā stāsies ģenerālis Kerlins (4)

TVNET/LETA
Ģenerālmajors Andis Dilāns.
Ģenerālmajors Andis Dilāns. Foto: Zane Bitere/LETA

Valdība otrdien, 2. jūlijā, atbalstīja ģenerālmajora Anda Dilāna atbrīvošanu no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotā štāba priekšnieka amata.

NBS Apvienotā štāba priekšnieku ieceļ amatā un atbrīvo no amata Ministru kabinets pēc aizsardzības ministra priekšlikuma.

Dilānu atbrīvos no amata 3.jūlijā. Savukārt ar 1.augustu šajā amatā plānots iecelt 1973.gada jūlijā dzimušo brigādes ģenerāli Georgu Kerlinu.

Kerlins valdības sēdē norādīja, ka viņa lielākā prioritāte būs aktuālā valsts aizsardzības operatīvā plāna iedzīvināšana, kā arī sinhronizācija ar sabiedrotajiem. Tāpat Kerlins solīja turpināt armijas sadarbību ar citām valsts struktūrām.

Lai stiprinātu NBS militāro spēju un militārās industrijas attīstību, ņemot vērā dienesta intereses, Dilāna turpmākā karjera plānota Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretāra vietnieka nodrošinājuma jautājumos amatā. Pašlaik šis amats ir vakants, tādēļ, ņemot vērā tā atbildības jomu, valsts aizsardzības interesēs ir nepieciešams amatu steidzami nokomplektēt, paredzot Dilāna iecelšanu šajā amatā, norāda AM.

Dilāns paziņojumā presei norādījis, ka ģeopolitiskie notikumi pasaulē un gūtās atziņas no Krievijas kara Ukrainā ir satricinājušas militāri rūpniecisko un industriālo kompleksu visā pasaulē. Eiropā pēc ilga pārtraukuma ir sākusies pārapbruņošanās uz jaunām un modernām tehnoloģijām un spējām. Latvijai ir jābūt gatavai un jāspēj sevi nodrošināt, tādēļ ir jāveicina apgādes un loģistikas sistēmas pilnveidošana kara laika uzdevumu izpildei, akcentējis Dilāns.

Viņš uzsvēris, ka Latvijai ir jāveicina militāras rūpniecības un industrijas attīstība un ražošana Latvijā, kā arī reģionālā sadarbība iepirkumos, par pamatu ņemot militāri operacionālās vajadzības, nevis tikai ekonomiskos un finansiālos apsvērumus.

Savukārt Kerlins NBS dien no 1992.gada un pašreiz pilda Nacionālā militārā pārstāvja pienākumus Militārajā pārstāvniecībā NATO Sabiedroto Operāciju pavēlniecībā Monsā, Beļģijā.

Brigādes ģenerālis ir pieredzējis komandējoša sastāva virsnieks. Dienesta laikā ir pildījis komandējoša sastāva virsnieka amatus Sauszemes spēkos, ieņēmis Mācību vadības pavēlniecības priekšnieka/Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektora amatu, vecākā pasniedzēja amatu Baltijas aizsardzības koledžā un NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieka amatu.

Kerlins pienākumus Beļģijā beidz pildīt 31.jūlijā. Līdz ar to, Apvienotā štāba priekšnieka pienākumi līdz 31.jūlijam tiks uzdoti pildīt papildu saviem tiešajiem amata pienākumiem NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietniekam.

Jau ziņots, ka pērn augustā valdība otrdien atbalstīja ģenerālmajora Imanta Ziediņa atbrīvošanu no NBS Apvienotā štāba priekšnieka amata.

Ziediņu atbrīvoja no 31.oktobra, bet no 1.novembra minētajā amatā valdība iecēla Dilānu.

Ziediņš augstākajā amatā tika apstiprināts 2019.gadā.

NBS Apvienotais štābs ir NBS komandiera institūcija, kas nodrošina komandierim iespēju realizēt nepārtrauktu vadību, lēmumu pieņemšanai nepieciešamo informāciju, dokumentus un priekšlikumus, viņa pavēļu un rīkojumu izpildes kontroli, kā arī sadarbības organizāciju kaujas operāciju apstākļos.

Esošajam NBS komandierim, 67 gadus vecajam Leonīdam Kalniņam amata pilnvaru termiņš beidzas 2025.gada janvārī. Likums paredz, ka augstākajiem virsniekiem maksimālais vecums profesionālajā dienestā ir 65 gadi, savukārt dienestā NBS rezervē - 70 gadi, noskaidroja aģentūra LETA.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu