Soda piespriešana Trampam "klusēšanas naudas" lietā atlikta uz septembri (3)

TVNET/LETA/AFP
Foto: Reuters/ScanPix

Soda piespriešana bijušajam ASV prezidentam Donaldam Trampam lietā par "klusēšanas naudas" maksāšanu pornoaktrisei Stormijai Danielsai otrdien ar tiesneša lēmumu tika atlikta uz 18.septembri.

Ņujorkas tiesnesis Huans Merčans pēc Trampa atzīšanas par vainīgu visās apsūdzībās šajā lietā 30.maijā bija paziņojis, ka soda piespriešana paredzēta 11.jūlijā. Tās atlikšana ir pirmās sekas ASV Augstākās tiesas spriedumam par esošo un bijušo prezidentu daļēju imunitāti pret kriminālvajāšanu.

Augstākā tiesa pirmdien atzina, ka prezidentam ir tiesiskā imunitāte, veicot oficiālas darbības, bet nav imunitātes, veicot darbības, kas nav saistītas ar viņa amata pienākumiem. No deviņiem Augstākās tiesas locekļiem spriedumu atbalstīja seši konservatīvie tiesneši, bet pret bija trīs liberālie tiesneši.

Dažas stundas pēc Augstākās tiesas sprieduma paziņošanas Trampa juridiskā komanda vēstulē Ņujorkas tiesai pavēstīja, ka šis spriedums attaisno Trampa nostāju, ka viņu nevajadzētu tiesāt par oficiālām darbībām, un atkārtoja viņa aicinājumu atlikt soda piespriešanu "klusēšanas naudas" lietā.

Soda piespriešana bija paredzēta dažas dienas pirms Republikāņu partijas Nacionālā konventa 15.jūlijā, kurā ir gaidāma Trampa pasludināšana par šīs partijas kandidātu ASV prezidenta vēlēšanām novembrī. Tagad tā atlikta uz laiku pēc šī konventa, bet pirms vēlēšanām.

"Jautājums par soda piespriešanu, ja tāda vēl ir nepieciešama, tiek atlikts uz 2024.gada 18.septembra plkst.10.00," paziņoja Merčans iesniegumā tiesai. Viņš pamatoja šo atlikšanu ar to, ka ir vajadzīgs laiks, lai izskatītu Augstākās tiesas lēmumu.

Manhetenas rajona prokurors Elvins Bregs iepriekš bija paziņojis, ka nav pret soda piespriešanas atlikšanu, bet uzskata, ka "apsūdzētā argumenti nav pamatoti".

77 gadus vecais Tramps 30.maijā kļuva par pirmo bijušo ASV prezidentu, kurš atzīts par vainīgu kriminālapsūdzībās. Viņam draud kriminālprāvas vēl trīs citās lietās.

Apsūdzības ir saistītas ar nelikumībām maksājumos Trampa advokātam Maiklam Koenam, kurš savukārt naudu izmantoja, samaksājot Danielsai, lai viņa pārtrauktu publiski izteikties par to, ka viņai bijušas seksuālas attiecības ar Trampu 2006.gadā.

"Klusēšanas nauda" Danielsai tika samaksāta 2016.gada prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā.

Trampa atzīšana par vainīgu neliedz viņam kandidēt ASV prezidenta vēlēšanās, pat ja prāvas vadošais tiesnesis Huans Merčans viņam piespriestu cietumsodu. Cietumsoda piespriešana tomēr ir mazticama, jo Tramps iepriekš nav bijis notiesāts.

Augstākās tiesas spriedums arī aizkavēs tiesas prāvu, kurā republikānis Tramps apsūdzēts par mēģinājumu palikt pie varas pēc 2020.gada prezidenta vēlēšanām, kurās uzvarēja demokrāts Baidens. Tramps tiek apsūdzēts par to, ka ar saviem tvītiem un izteikumiem 2021.gada 6.janvārī ir kūdījis savus atbalstītājus, kas iebruka Kapitolijā laikā, kad tur notika Kongresa abu palātu kopīga sēdē, kurā bija paredzēts apstiprināt Baidena uzvaru vēlēšanās.

Prāvas tiesnesim tagad ir jānosaka, kuras darbības Tramps veicis kā prezidents, un tas var aizņemt vairākus mēnešus. Maz ticams, ka Trampu varētu sākt tiesāt pirms novembrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu