Vētrā Cēsu pusē cietuši koki vismaz 70 hektāru platībā

TVNET/LETA
Foto: Lita Millere/LETA

Niniera ezera un Cēsu Meža kapu teritorijās pirmdienas, 1.jūlija, vētrā cietuši koki vismaz 70 hektāru platībā, informēja Valsts meža dienestā.

Dienestā atzīmē, ka 1.jūlija vētrā visvairāk cietušas mežaudzes Niniera ezera un Cēsu Meža kapu teritorijās, kur vējā lauzti un gāzti koki konstatēti vismaz 70 hektāru platībā ar aptuveno krāju 6000 kvadrātmetru.

Valsts meža dienests un Cēsu novada pašvaldība patlaban veic saskaņošanu, lai pēc iespējas ātrāk izvāktu vētrā cietušos kokus no Meža kapu teritorijas.

Tāpat dienests aicina Cēsu novada mežaudžu īpašniekus apsekot savas meža teritorijas un, konstatējot vētras lauztus vai gāztus kokus, sazināties ar tuvāko mežniecību.

Valsts meža dienestā atgādina, ka kokus, kas traucē infrastruktūras darbību, atļauts cirst un izvākt no mežaudzes pēc paziņojuma sniegšanas Valsts meža dienestam.

Ar paziņojumu atļauts cirst atsevišķus kokus, kas uzkrituši uz infrastruktūras vai noliekušies tādā mērā, ka tie vai to zari traucē infrastruktūras darbību. Ja īpašums atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, īpašniekam ir jāinformē Dabas aizsardzības pārvalde.

Ja postījumi mežaudzēs ir lielāki, koku ciršanai ir nepieciešams Valsts meža dienesta apliecinājums. Meža īpašniekam jāiesniedz pieteikums ciršanas apliecinājumam sanitārā cirtē, ko iespējams izdarīt arī tiešsaistē Meža valsts reģistrā, pirms tam iepazīstoties ar iesniegšanas pamācību.

Dienestā vērš uzmanību, ka vēja lauztie, gāztie un izšūpotie koki var radīt palielinātu bīstamību, tādēļ dienests aicina iedzīvotājus nedoties mežā, kur nesen ir plosījusies vētra.

Jau ziņots, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) 1.jūlijā līdz plkst.18 bija saņēmis 22 izsaukumus par vēja un lietus radītajiem postījumiem. Lielākā daļa izsaukumu saņemti Vidzemē - Cēsu un Valmieras apkārtnē.

Valsts meža dienests ir valsts pārvaldes iestāde, kas uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu