Traucēta LNB datu centra darbība; to cer atjaunot līdz nedēļas beigām (2)

TVNET
Foto: Paula Čurkste/LETA

Kopš pirmdienas, 1. jūlija, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) datu centrā ir konstatēti darbības traucējumi, bet tie nav saistīti ar kiberuzbrukumu, portālu TVNET informēja LNB pārstāve Ieva Gundare.

Kā skaidroja Gundare, LNB datu centrā tika konstatēti darbības traucējumi, kas ietekmēja bibliotēkas un datu centra klientu informācijas sistēmu darbību, jo līdz šim izmantotais datu glabāšanas tehnoloģiskā risinājuma kopums un tā komponenti pilnvērtīgi nenodrošināja neplānoti pieaugošās skaitļošanas, tīkla un glabāšanas jaudas.

Ir konstatēts, ka traucējumu iemesls nav saistīts ar kiberuzbrukumu, kā tika apstiprināts saziņā ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju “Cert.lv”.

Bibliotēka ir identificējusi problēmu un nepieciešamos pasākumus, kā arī piesaistījusi pieredzējušus nozares ekspertus ar starptautisku pieredzi no SIA DATI Group un SIA Lailio Solutions, lai pēc iespējas ātrāk tiktu atjaunota LNB datu centra darbība un informācijas sistēmu pieejamība.

Kā uzsvēra Gundare, apzinoties atbildību pret klientiem un informācijas sistēmu lietotājiem, LNB nekavējoties sāka un joprojām uztur individuālu komunikāciju ar ikvienu datu centra klientu.

Informācijas sistēmu pakāpeniska atjaunošana un problēmu novēršana noris bez pārtraukumiem.

Ņemot vērā veicamo darbu sarežģītību un apjomu, pakāpeniska informācijas sistēmu darbības atjaunošana notiks līdz nākamās nedēļas sākumam.

Datu centra traucējumi neietekmē lielu daļu bibliotēku pakalpojumu un bibliotēkas, tostarp LNB, turpina savu darbu, piedāvājot pakalpojumus klātienē.

LNB datu centrs pilda Latvijas Nacionālās bibliotēkas likumā noteiktās funkcijas, uzturot un attīstot tās rīcībā esošo datu centra infrastruktūru, kā arī piedāvā skaitļošanas, datu apstrādes, datu īstermiņa vai ilgtermiņa glabāšanas un informācijas sistēmu izmitināšanas pakalpojumus kultūras un valsts pārvaldes institūcijām.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu