VIDEO Latvijā ievērojami palielinās vidējā ātruma radaru skaitu. Varētu sodīt par ātruma pārsniegšanu līdz 10 km/h (71)

Papildināts 14:45, 3. jūlijs, 2024
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Satiksmes ministrijā (SM) trešdien, 3.jūlijā, notika satiksmes ministra Kaspara Briškena (P) preses konference par satiksmes drošību uz autoceļiem, ņemot vērā pēdējo nedēļu traģiskos ceļu satiksmes negadījumus. Pēc preses konferences kļuva zināms, ka satiksmes sfērā tiks piedzīvotas vērā ņemamas izmaiņas.

Preses konferencē piedalījās Briškens, Ceļu satiksmes drošības direkcijas valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks, Valsts policijas Reaģēšanas pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis, SIA "Latvijas valsts ceļi" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lazdovskis un satiksmes eksperts Oskars Irbītis.

Preses konferencē informēja par aktuālo statistiku, par biežāk izplatītajiem iemesliem ceļu satiksmes negadījumu izraisīšanā, un pasākumiem ceļu satiksmes drošības uzlabošanā.

Kā vienu no lietām Briškens minēja - ievērojami tiks palielināta vidējā ātruma radaru klātesamība uz autoceļiem. Ja pašlaik vidējā ātruma radari darbojas 16 ceļu posmos, tad pašlaik ir pieņemts lēmums trīskāršot radaru skaitu uz Latvijas autoceļiem.

Tāpat vēl viena būtiska lieta, ko minēja satiksmes ministrs, - ministrija plāno virzīt izmaiņas, kas paredzētu transportlīdzekļa vadītājiem naudas sodus arī par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 10 km/h.

Patlaban par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 10 km/h transportlīdzekļa vadītājs var saņemt tikai brīdinājumu.

Lazdovskis žurnālistus informēja, ka pērn LVC ierīkoja pirmos 16 vidējā braukšanas ātruma kontroles posmus, kur var novērot, ka ir samazinājies ceļu satiksmes negadījumu skaits. Savukārt šogad plānots ierīkot vēl 17 posmus, tostarp arī vietā, kur pagājušajā nedēļā notika divi smagie ceļu satiksmes negadījumi.

Aksenoks norādīja, ka direkcija kopā ar Valsts policiju turpina sadarbību, kā arī notiek nopietns darbs ar autovadītājiem un autoskolām. CSDD arī iesaistās satiksmes drošības pētniecībā, analizējot ceļu satiksmes dalībnieku uzvedību un padziļināti pētot smagos ceļu satiksmes negadījumus.

Viņš informēja, ka, samazinot vidējo braukšanas ātrumu par diviem kilometriem stundā, Latvijā var glābt 20 dzīvību gadā un ievainoto skaitu samazināt par 400 gadā.

Jančevskis atzīmēja, ka turpinās pastiprināta uzraudzība vietās, kur pēdējās nedēļas laikā notika smagie ceļu satiksmes negadījumi.

Viņš arī piebilda, ka ikdienā puse no fiksētajiem ceļu satiksmes pārkāpumiem ir ātruma pārsniegšana. Pie tam lielākā daļa ātruma pārkāpēju pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu no 21 līdz 40 kilometriem stundā, kas liek secināt, ka ātrums tiek pārsniegts apzināti.

Jau vēstīts, ka vienā no nesenajām traģiskajām autoavārijām dzīvību zaudēja 16 gadus vecais basketbolists Emīls Līcītis. 

Viņš bija Salaspils Sporta skolas basketbola nodaļas audzēknis, Latvijas Jaunatnes basketbola līgas un Nacionālās līgas komandu spēlētājs.

Foto: Līdzcilvēki godina Emīlu Līcīti

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļa Latvijā bijusi ārkārtīgi drūma, jo dažu dienu laikā autoavārijās dzīvību zaudēja septiņi cilvēki.

Otrdien, 25. jūnijā, Saldus novadā uz autoceļa Rīga–Liepāja notika divas traģiskas avārijas. Vienā no tām, Blīdenes pagastā, bojā gāja trīs cilvēki, bet otrā, Zirņu pagastā, bojā gāja autovadītājs.

Trešdien, 26. jūnijā, Blīdenes pagastā notika vēl viena traģiska avārija, kurā vieglās un smagās automašīnas frontālā sadursmē bojā gāja divi cilvēki.

Piektdien, 28. jūnijā, uz Ventspils šosejas Tumes pagastā sadūrās trīs kravas automašīnas. Šajā sadursmē bojā gāja viens cilvēks.

Nepalaid garām!
Uz augšu