Jaunais Nīderlandes premjers Shofs sola samazināt imigrāciju

TVNET/LETA/AP
Nīderlandes premjerministrs Diks Shofs.
Nīderlandes premjerministrs Diks Shofs. Foto: PETER DEJONG/AP

Jaunais Nīderlandes premjerministrs Diks Shofs trešdien savā pirmajā runā parlamentā solījis smagi strādāt, lai sasniegtu valdības mērķi - samazināt imigrāciju.

Shofs nepieder nevienai no partijām, kas veido koalīcijas valdību, un agrāk vadīja Nīderlandes izlūkdienestu. Premjerministra amatā viņš stājās otrdien, pārņemot šo posteni no Marka Rites.

Nīderlandes parlamenta vēlēšanās pagājušā gada novembrī pārliecinoši uzvarēja Gērta Vildersa vadītā galēji labējā Brīvības partija (PVV), taču valdības veidošanai tai bija nepieciešami koalīcijas partneri. Lai panāktu vienošanos par koalīcijas izveidošanu, Vilderss piekrita atteikties no premjera amata, kā arī atmeta vairākas savas vispretrunīgāk vērtētās prasības, piemēram, mošeju celtniecības aizliegumu.

PVV izveidoja koalīciju ar Rites pārstāvēto liberāli konservatīvo Tautas partiju brīvībai un demokrātijai (VVD), konservatīvo partiju "Jaunais sabiedriskais līgums" (NSC) un labēji populistisko agrāro Zemnieku pilsoņu kustību (BBB).

Shofs solījis apņēmīgi īstenot koalīcijas plānus par stingru patvēruma politiku un plašiem pasākumiem migrācijas ierobežošanai. 26 lappušu garajā koalīcijas līgumā, kuram dots nosaukums "Cerība, drosme un lepnums", cita starpā paredzēts atteikties no bēgļu ģimeņu apvienošanas un samazināt valstī studējošo starptautisko studentu skaitu.

"Migrācija rada pārāk lielu spiedienu uz sociālajiem pakalpojumiem un sociālo kohēziju. Patvēruma un migrācijas rādītāji ir augsti, un spiediens uz sabiedrību ir liels," likumdevējiem sacīja jaunais premjerministrs.

Opozīcija nevilcinājās kritizēt jauno valdību. "Pirmo reizi (valdībā) vietu ieņem partija ar galēji labējām idejām," uzreiz pēc Shofa runas parlamentā sacīja sociāldemokrātu un zaļo alianses vadītājs Franss Timmermanss.

Timmermanss nodēvēja Vildersa partijas politiku par rasistisku un paziņoja, ka ierosinās izteikt neuzticību diviem kabineta locekļiem saistībā ar viņu uzskatiem par "pārpopulāciju" un ticību sazvērestības teorijām.

Vilderss noliedza apsūdzības, ka kāds no viņa partijas biedriem ir rasists. "Nevienam deputātam parlamentā, valdībā, valstī nav nekāda sakara ar rasistiskām nacistu teorijām," sacīja Vilderss.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu