Slovēnijas opozīcija lūdz tiesu anulēt Palestīnas valsts atzīšanu

TVNET/LETA/AFP
Slovēnijas ekspremjers Janezs Janša.
Slovēnijas ekspremjers Janezs Janša. Foto: Jure Makovec/AFP

Slovēnijas konservatīvā opozīcija trešdien iesniegusi prasību Konstitucionālajai tiesai anulēt parlamenta lēmumu atzīt Palestīnas valsti.

Slovēnijas parlaments 4.jūnijā pieņēma dekrētu par Palestīnas valsts atzīšanu, ignorējot opozīcijas priekšlikumu atcelt šo balsojumu.

Slovēnijas centriski kreisā valdība lēmumu par Palestīnas valsts atzīšanu pieņēma, sekojot trīs citu Eiropas valstu - Īrijas, Norvēģijas un Spānijas - piemēram.

Slovēnijas opozīcija iesniegumā tiesā norādīja, ka lēmums turpināt balsojumu parlamentā par Palestīnas valsts atzīšanu bija pretrunā parlamenta noteikumiem un konstitūcijai.

"Mēs aicinām Konstitucionālo tiesu (..) pasludināt to par spēkā neesošu," teikts konservatīvā ekspremjera Janeza Janšas pārstāvētās Slovēnijas Demokrātiskās partijas (SDS) un partijas "Nova Slovenija" ("Jaunā Slovēnija"; NSi) iesniegumā tiesai. Opozīcija apsūdz valdību "demokrātisko procedūru graušanā".

SDS bija ierosinājusi rīkot konsultatīvu referendumu par Palestīnas valsts atzīšanu pirms balsojuma parlamentā, bet deputāti šo ierosinājumu noraidīja. Ja ierosinājums būtu pieņemts, tas aizkavētu balsojumu parlamentā par aptuveni 30 dienām.

Vairāk nekā 140 pasaules valstu ir atzinušas Palestīnas valsti - tās ir vairāk nekā divas trešdaļas ANO dalībvalstu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu