Čehijā veiktas mērķtiecīgas informācijas operācijas, lai mazinātu atbalstu Ukrainai, secināts ziņojumā (2)

TVNET/LETA/EURACTIV
Foto: dpa/scanpix

Čehijā veiktas mērķtiecīgas informācijas operācijas, kuru mērķis ir mazināt atbalstu Ukrainai, teikts Čehijas Nacionālā organizētās noziedzības apkarošanas centra (NCOZ) kārtējā ziņojumā.

Centra rīcībā esošā informācija liecina, ka Čehijā, kā arī citās Eiropas Savienības (ES) valstīs pastiprinās tā dēvētie hibrīdie draudi.

Krievijas darbības ir vērstas uz Rietumeiropas valstu iedzīvotāju ietekmēšanu, vienlaikus palielinot sabotāžas draudus pret kritisko un transporta infrastruktūru.

"Mūsu telpā tiek veiktas informatīvas operācijas, lai pakāpeniski demoralizētu sabiedriskās debates un varētu izplatīt Krievijas naratīvus. Tās ir daļa no informatīvā kara, kura mērķis ir apturēt materiālās palīdzības plūsmu grūtībās nonākušajai Ukrainai," brīdināja NCOZ.

Čehijas varasiestādes arī secinājušas, ka visā Eiropā vietējie iedzīvotāji un noziedzīgie tīkli arvien vairāk iesaistās dažādās aktivitātēs. Tās ietver informācijas vākšanu, mērķu noteikšanu, spiediena izdarīšanu uz konkrētām personām, piemēram, trimdas diasporas pārstāvjiem, un pat tiešus uzbrukumus infrastruktūrai un sabiedriskām vietām.

Cilvēki šādiem uzdevumiem tiek vervēti, izmantojot līdzīgu taktiku, kāda ir islāma radikāļiem, un "elektroniskie naudas pārskaitījumi atvieglo šādu operāciju finansēšanu", norādīja NCOZ.

Konfrontācija ar Krieviju saistībā ar karu Ukrainā ir ievērojami palielinājusi demonstratīvu uzbrukumu risku, kuru mērķis ir izplatīt baiļu sajūtu iedzīvotāju vidū.

NCOZ arī novēroja "postpadomju noziedzīgo struktūru" pārvietošanos uz Eiropu, kas varētu novest pie to pastāvīgas klātbūtnes Šengenas zonā, tostarp Čehijā. Tika konstatēta arī izvairīšanās no starptautiskajām sankcijām, kas noteiktas Krievijai, piemēram, preču eksports caur trešajām valstīm un sankcijām pakļauto personu mēģinājumi apiet līdzekļu iesaldēšanu.

"Kremļa centieni mazināt sabiedrības uzticēšanos iestādēm un valstij nav nekas jauns, taču ietekmes operāciju intensitātes pieaugums ir drauds," komentējot NCOZ ziņojumu, ziņu aģentūrai ČTK sacīja Čehijas stratēģiskās komunikācijas koordinators Otakars Foltīns.

Vienlaikus Čehijas vicepremjers Marians Jurečka uzsvēra, ka nepieciešama izglītota un kritiski domājoša sabiedrība, lai stātos pretī šiem hibrīdajiem draudiem. Viņš norādīja, ka šis jautājums ir aktuāls jau vairākus gadus, Krievijai un Ķīnai mēģinot ietekmēt Čehijas sabiedrību.

"Mums ir jāaudzina sabiedrība, kas spēj kritiski domāt, pretoties dezinformācijai un nepakļauties bailēm," piebilda Jurečka.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu