Turpmāk par braukšanu reibumā un vardarbību piespriedīs krietni bargākus sodus (1)

TVNET Auto
Dzērājšoferis. Ilustratīvs attēls.
Dzērājšoferis. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Ceturtdien, 4. jūlijā, spēkā stājas grozījumi Krimināllikumā, kas padara būtiski bargāku sodu par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola vai narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, kā arī paredz kriminālatbildību par cietsirdību un vardarbību pret tuvinieku. Par šādiem noziedzīgiem nodarījumiem vainīgā persona tiks sodīta ar brīvības atņemšanu.

Pastiprināta kriminālatbildība par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola vai narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē

Ar grozījumiem, kas stājas spēkā 4. jūlijā, Krimināllikuma 262., 262.1 pantā tiek pastiprināti sodi par šajos pantos noteiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, izslēdzot tādus pamatsodus kā sabiedriskais darbs un naudas sods.

Tas nozīmē, ka par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē vai par atteikšanos no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes vai ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu vainīgā persona tiks sodīta ar brīvības atņemšanu.

Par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar tuvinieku – cietumsods

Ar grozījumiem Krimināllikums papildināts ar jaunu 174.1 pantu "Cietsirdība un vardarbība pret tuvinieku", kurā paredzēta kriminālatbildība par cietsirdīgu vai vardarbīgu apiešanos ar tuvinieku, kā rezultātā tuviniekam nodarīti maznozīmīgi miesas bojājumi vai psihiskas ciešanas.

Līdz šim šādi nodarījumi tika skatīti Administratīvā procesa kārtībā. Krimināllikuma sankcija paredz, ka par šādu noziedzīgu nodarījumu vainīgā persona tiks sodīta ar brīvības atņemšanu.

Par tuvinieku likuma izpratnē uzskatāma persona, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājs ir pirmajā vai otrajā radniecības pakāpē, vai pret laulāto vai bijušo laulāto, vai pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājs ir vai ir bijis pastāvīgās intīmās attiecībās, vai pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājam ir kopīga (nedalīta) saimniecība.

Svarīgi, ka šis jaunais Krimināllikuma regulējums aizsargā cietušos, kuri paši sevi nevar pilnvērtīgi pasargāt.

Nepalaid garām!
Uz augšu