Slaucamo govju vidū ASV vismaz kopš marta izplatās putnu gripas vīruss H5N1, kas pašlaik konstatēts 132 saimniecībās, un kopš šīs nedēļas vidus ir zināmi jau četri gadījumi, kad ar to saslimuši arī cilvēki. Ženēvas Jauno vīrusu slimību centra eksperte Izabella Ekerle intervijā portālam ntv.de sacīja, ka pagaidām nesaskata akūtu apdraudējumu Eiropai. Tomēr, ja netiks veikti profilakses pasākumi, starp govīm, cilvēkiem, putniem un mājdzīvniekiem drīzumā var izplatīties jauni, vēl bīstamāki vīrusa varianti, un tad situācija kļūtu nekontrolējama.

H5N1 putnu gripas ierosinātājs pirmo reizi liellopos Ziemeļamerikā konstatēts pavasarī, taču vīrusa ģenētiskās analīzes liecina, ka pirmā pārnese varētu būt notikusi jau pagājušā gada novembrī. Līdz jūnija beigām ASV iestādes atklāja inficētas slaucamās govis vairāk nekā 130 govju fermās divpadsmit štatos no Kanādas robežas līdz Teksasai. Ir inficējušies arī vismaz četri cilvēki.

Pēdējais saslimušais ir kāda sieviete, kas strādā piena lopkopības saimniecībā ASV Kolorādo štatā un bija saskārusies ar govīm, kurām konstatēts H5N1 vīruss, vēsta ASV Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC). Aprīlī Teksasā tika ziņots par pirmo putnu gripas gadījumu, kas atklāts piena lopkopības fermas darbiniekam, un vēl divi gadījumi reģistrēti Mičiganā.

Divi ar H5N1 inficētie fermu darbinieki cieta tikai no konjunktivīta, bet trešajam bija tādi satraucoši simptomi kā klepus un iekaisis kakls. Tas, ka vīruss skāra elpceļus, rada bažas,