Mazāk trokšņu par pievilcīgu cenu – Huawei FreeBuds 6i

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
Foto: Janis Vevers

Kad iepriekšējās desmitgades otrajā pusē tehnoloģiju uzņēmumi sāka laist pārdošanā viedtālruņus bez ierastās 3,5 mm austiņu pieslēgvietas, liela daļa lietotāju bija pamatoti sašutuši. Viņiem tika atņemta laika pārbaudi izturējusī iespēja klausīties mūziku ar vadu pievienotās austiņās, pretī piedāvājot tobrīd dārgu un šķietami neuzticamu produktu – ausīs ieliekamas bezvadu austiņas.

Astoņus gadus vēlāk atskatoties uz šo pavērsienu, varam secināt, ka tehnoloģiskais progress visu salicis pa vietām. Šobrīd vairs tikai retais ilgojas pēc kabeļa, kas savieno viedierīci ar austiņām, kamēr pārējie ikdienas gaitās, sporta treniņos un darba stundās bauda kvalitatīvu mūziku caur miniatūriem puļķīšiem ausīs. Arī cena vairs nav nozīmīgs šķērslis, jo kvalitatīvas bezvadu austiņas nu jau var iegādāties, nemaksājot pat simts eiro. Šai kategorijai pieder arī jaunākais Huawei veikums – FreeBuds 6i.

Cenas un kvalitātes līdzsvars

Ar mazo «i» burtu apzīmētā Huawei austiņu sērija vidusmēra patērētājam varētu būt īpaši tīkama. Ražotājs tajā centies sabalansēt tehnoloģiskās iespējas ar lielai lietotāju daļai pieņemamu cenu, īpaši neaizraujoties ar dizainu. Šim īsajam sērijas raksturojumam FreeBuds 6i atbilst diezgan precīzi. Minimālisma stilā ieturētie ieauši un kārbiņa nav tāda modes ikona kā krietni dārgākie FreeBuds Pro. Tie ir askētiski, glīti un viegli – katra austiņa sver tikai 5,4 gramus. Nevarētu teikt, ka no plastmasas izgatavotais korpuss būtu absolūti bezpersonisks. Uz kātiņa uzrakstītais zīmola nosaukums ir labi redzams un tas padara FreeBuds 6i viegli atpazīstamas.Tomēr

šajā ierīcē svarīgākās lietas ir lietošanas ērtības un tehniskās iespējas. Abos parametros austiņas pelnījušas sekmīgu novērtējumu.

Foto: Jānis Vēvers

Ikdienas lietošanā ieauši pilnīgi noteikti ausīm nav slogs. Tie ir patīkami viegli, netraucējoši, turklāt mīkstie silikona uzgaļi liegi ieguļas auss ejā un pielāgojas tās formai. Komplektā ir trīs lielumu uzgaļi, tādēļ katrs lietotājs var piemeklēt sev piemērotākos. Un austiņām īpaši pāri nenodarīs nelielas sviedru vai lietus lāsītes, jo tās atbilst IP54 mitruma un putekļu noturības standarta prasībām.

Izslēdz trokšņus

Ja valkājot FreeBuds 6i ir teju nejūtamas, tad mūzikas klausīšanās laikā to klātbūtni nevar nemanīt.

Šīs austiņas ir apveltītas ar kvalitatīvu dinamisko aktīvo trokšņu slāpēšanas sistēmu, kurai nav daudz līdzīgo šādas cenu kategorijas ierīcēs.

Tā ar viedu algoritmu palīdzību analizē apkārtējās vides trokšņus un reālā laikā veido trokšņu slāpēšanas modeļus, lai maksimāli efektīvi pielāgotos apstākļiem. Parametri tiekot mainīti katru sekundi. Ražotājs vēsta, ka algoritmi vadās no 34 iepriekš apgūtiem scenārijiem un tādējādi ANC 3.0 trokšņu slāpēšanas spēja ir uzlabota par 100%, ja salīdzina ar iepriekšējo paaudzi. Te gan jāpiebilst, ka ANC spēj savus pienākumus veikt vien līdz 27 decibelu robežai. Tas nav maz. Piemēram, Rīgas autobusos ar šo spēju lielākoties pilnīgi pietiek. Tomēr jāņem vērā, ka ļoti skaļā vidē neizdosies pilnībā atbrīvoties no traucēkļiem.

Manāmi piestrādāts arī pie telefonsarunu kvalitātes uzlabošanas. Skaļruņos izveidota trokšņu filtrēšanas kamera, kurā tiek novākti fona trokšņi vidējās un augstās frekvences diapazonā, savukārt trīs mikrofonu sistēma nodrošina par 50% augstāku signāla un trokšņu attiecību nekā iepriekšējās paaudzēs, kā arī mazina trokšņus vidējās un zemajās frekvencēs. Turklāt

mikrofoni darbojas tandēmā ar dziļā neironu tīkla jeb DNN algoritmu, kas nošķir balsis no fona trokšņiem, attīrot sarunu. Visu šo darbību rezultātā iegūstam skaidrāku, labāk saklausāmu sarunu, kurā nav nemitīgi jāpārprasa neuztvertie vārdi.

Foto: Jānis Vēvers

Pat ja sarunas laikā atrodaties uz ielas, sabiedriskajā transportā vai trokšņainā darbavietā. Runājot par skaļruņiem, noteikti jāizceļ to spēja atskaņot basus. Zemās skaņas vēsturiski bijušas lielo jeb tā dēvēto «dīdžeju austiņu» specialitāte, taču nu jau dažus gadus ražotāji iemanījušies basus iedabūt arī kompaktajos ieaušos. FreeBuds 6i ir uzskatāms piemērs. 11 milimetru dinamiskie skaļruņi aprīkoti ar četriem magnētiem un spēj radīt par 50% jaudīgāku skaņu nekā iepriekš. Būtu pārspīlēti teikt, ka ieaušu ducināšana draud pārplēst ausu bungādiņas, tomēr basi ir labi dzirdami un jūtami.

Visu dienu ar vienu uzlādi

Vēl viens FreeBuds 6i nepārprotams pluss ir ilgs darbības laiks. Varat aizmirst par manevrēšanu ar vienas austiņas lietošanu, kamēr otra lādējas, vai tamlīdzīgiem trikiem. Šīs ir vienu uzlādi darbojas aptuveni 8 stundas jeb faktiski visu darba dienu, ja ANC nav aktivizēta. No rīta ielikāt ausīs, pēcpusdienā uz brīdi izņēmāt, lai pēc 10 minūšu palādēšanas futrālī atkal lietotu vismaz 4 stundas. Tātad visā mājupceļā un vēl vakara izklaidē. Jau iepriekšējās paaudzēs redzētās oļa formas kārbiņā enerģijas krājumi ir atliku likām. Ar tiem abus ieaušus var piepildīt vismaz 4 reizes, kas nozīmē, ka

pat intensīviem lietotājiem pats futrālis būs jāpiepilda labi ja pāris reižu nedēļā.

Ar ieslēgtu trokšņu slāpēšanas sistēmu lietošanas laiks samazinās aptuveni uz pusi – līdz 4 stundām.

Būtiski, ka lietotājam nav jāaprobežojas tikai ar viedtālruni, jo FreeBuds 6i visnotaļ prasmīgi automātiski pārslēdzas starp divām ierīcēm. Atliek vien vienreiz «iepazīstināt» austiņas ar jūsu rīcībā esošo telefonu, planšeti vai klēpjdatoru, un turpmāk tās pašas sekos līdzi, no kurienes nāk skaņas signāls, lai nekavējoties pārslēgtos uz attiecīgo ierīci.

Izvērtējot Huawei FreeBuds 6i plusus un mīnusus, jāsecina, ka tās sniedz visu, ko sagaidām no vidējās klases bezvadu austiņām, un pat mazliet vairāk.

Foto: Jānis Vēvers

35 stundu kopējais darbības laiks, izteiksmīgi basi un dinamiskā ANC 3.0 neapšaubāmi ir pozitīvie momenti, kamēr vienkāršo dizainu, trokšņu slāpēšanas skaļuma ierobežojumu un bezvadu uzlādes risinājuma neiestrādāšanu futrālī varam norakstīt kā nodevu produkta cenas samazināšanai. Vasarā noteikti gribētos arī augstāku ūdensdrošību, ja nākas iekļūt spēcīgā lietusgāzē vai, tveicīgā dienā lecot upē nopeldēties, austiņas piemirsies izņemt. Tomēr diez vai būtu pamatoti sagaidīt, lai 99 eiro vērtas austiņas spētu visu, ko iespēj trīsreiz dārgākas.

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija.

Svarīgākais
Uz augšu