Orbānam nav ES pilnvarojuma vizītei Maskavā, uzsver Borels (13)

LETA/AFP
ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.
ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels. Foto: AFP/SCANPIX

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns devies vizītē uz Maskavu bez Eiropas Savienības (ES) līderu pilnvarojuma, piektdien paziņojis ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

"Premjerministra Viktora Orbāna vizīte Maskavā notiek tikai un vienīgi Ungārijas un Krievijas divpusējo attiecību ietvaros," paziņoja Borels, uzsverot, ka Orbāns nav saņēmis nekādu pilnvarojumu no Eiropadomes apmeklēt Maskavu.

ES ir piemērojusi Krievijai 14 sankciju kārtas saistībā ar tās atkārtoto iebrukumu Ukrainā. Šī nostāja izslēdz oficiālus kontaktus starp ES un Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu. "Tādējādi Ungārijas premjerministrs nekādā veidā nepārstāv ES," norādīja Borels.

"Ir vērts atgādināt, ka Starptautiskā Krimināltiesa ir izvirzījusi apsūdzību prezidentam Putinam un ir izdots aresta orderis par viņa lomu saistībā ar bērnu piespiedu deportāciju no Ukrainas uz Krieviju, atgādināja ES diplomāts.

Sešu mēnešu prezidentūra dod Ungārijai zināmu ietekmi pār bloka darba kārtību un prioritātēm nākamajiem sešiem mēnešiem.

Orbāna vizīte Maskavā seko Kijivas apmeklējumam, kura laikā viņš aicināja Ukrainas vadību strādāt pie ātra pamiera noslēgšanas ar Krieviju.

Ungārijas līderis piektdien uzstāja, ka mieru nevar panākt bez dialoga. "Ja mēs tikai sēdēsim Briselē, mēs nevarēsim pietuvoties mieram. Ir jārīkojas," komentējot savu vizīti Kijivā, otrdien radio sacīja Orbāns.

Orbāns un Putins pēdējo reizi tikās 2023.gada oktobrī Pekinā, kur viņi apsprieda sadarbību enerģētikas jomā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu