Arī Bauskā, Tukumā un Jelgavā būvēs zemas īres maksas daudzdzīvokļu mājas

TVNET/LETA
Valmierā atklāj divu daudzdzīvokļu zemas īres maksas namu būvdarbus
Valmierā atklāj divu daudzdzīvokļu zemas īres maksas namu būvdarbus Foto: Paula Čurkste/LETA

'"Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") noslēgusi trīs jaunus līgumus par zemas īres maksas mājokļu būvniecību Bauskā, Tukumā un Jelgavā par kopējo summu 22 miljoni eiro, informēja finanšu institūcijas "Altum" sabiedrisko attiecību vadītāja Sandra Eglīte.

Programmas mērķis ir veicināt reģionos mājokļu pieejamību tām ģimenēm, kas nevar atļauties īrēt dzīvokli par tirgus noteiktajām cenām.

Bauskā, Ceriņu ielā 8, plānots uzbūvēt 60 dzīvokļu ēku par 6,73 miljoniem eiro, no kuriem 5,3 miljoni eiro paredzēts "Altum" atbalsts. Projektu attīsta SIA "KIK Real Estate Bauska" un tas tiks realizēts līdz 2026.gada 15.jūnijam. Būvniecību plānots sākt jau jūlija beigās.

Vēl viens līgums paredz zemas īres maksas mājokļa būvniecību Tukumā, Ezera ielā 6, Sēmē, Sēmes pagastā, ar 18 dzīvokļiem par 2,14 miljoniem eiro, no kuriem 1,6 miljoni eiro ir "Altum" atbalsts. Projektu realizē SIA "Tukuma īres nami" un to paredzēts pabeigt līdz 2026.gadam.

Savukārt trešais projekts tiks realizēts Jelgavā, Ganību ielā 54, ko attīsta SIA "Jelgavas īres nami". Tā kopējais finansējums ir 13,13 miljoni eiro ar "Altum" atbalstu 10,31 miljona eiro apjomā. Tajā atradīsies 116 dzīvokļi, uzbūvējot tos līdz 2026.gada beigām.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš atgādina, ka patlaban apstiprināti jau četri projekti par zemas īres maksas ēkām ar 314 dzīvokļiem, kur kopējā projektu summa pārsniedz 34 miljonus eiro, tostarp "Altum" finansējums 26,76 miljoni eiro.

"Pašvaldības izrāda lielu interesi par atbalsta programmu, tāpēc turpinām konsultēt par iespējām finansēt zemas īres maksas dzīvokļu mājas," norāda Bērziņš.

Kā vēstīts, piektdien ir sākta divu zemas īres maksas mājokļu būvniecība Valmierā, kur kopējās projekta izmaksas ir 12,1 miljons eiro, no kuriem ALTUM atbalsts abām ēkām ir 11,59 miljoni eiro. Projektu plānots realizēt līdz 2026.gada 31.martam un to attīsta SIA "Valmieras namsaimnieks", bet būvnieks ir SIA "Monum".

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka uz zemas maksas īres dzīvokļiem varēs pretendēt iedzīvotāji, kuru ienākumi nepārsniedz konkrētu slieksni atkarībā no cilvēku skaita mājsaimniecībā, piemēram, pretendējot uz divu istabu dzīvokli, kopējie bruto ienākumi nedrīkst pārsniegt 2437 eiro. Savukārt īres maksa nedrīkst būt augstāka par 6,39 eiro kvadrātmetrā, ko iespējams indeksēt katru gadu.

Lai programmu varētu veiksmīgi turpināt arī pēc pieejamā finansējuma izlietošanas, līdzīgi kā citās valstīs tiek paredzēts, ka 50% no ienākumiem iemaksājami īres namu fondā, no kura tiks būvēti jauni mājokļi. Šāds apjoms Ministru kabineta noteikumos iestrādāts, pieņemot to, ka pārējie ienākumi tiek novirzīti mājas atjaunošanai un īres nama īpašnieka samērīgai peļņai. Aizdevumi tiek piešķirti uz 30 gadiem ar fiksētu aizdevuma likmi 0,69% apjomā. Pēc projekta īstenošanas aizdevuma pamatsumma tiek dzēsta līdz 30%.

Svarīgākais
Uz augšu