Topošais Vācijas budžets paredz salīdzinoši nelielu aizsardzības izdevumu pieaugumu (3)

TVNET/LETA/DPA
Vācijas finanšu ministrs Kristians Lindners
Vācijas finanšu ministrs Kristians Lindners Foto: picture alliance / BMF/photothek.de

Saskaņā ar sākotnējo budžeta projektu 2025.gadam Vācijas izdevumi aizsardzībai nākamgad pieaugs tikai par 1,2 miljardiem eiro, kas ir krietni mazāk par aizsardzības ministra prasīto summu.

Kanclera Olafa Šolca vadītajā koalīcijā pārstāvētās partijas nedēļām ilgi kaulējas par nepieciešamo tēriņu iegrožošanu. Šodien partijas beidzot vienojās par sākotnējo projektu.

Vācijas finanšu ministrs Kristiāns Lindners, kas pārstāv liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP), stingri iebilda pret budžeta deficīta ierobežojumu atvieglošanu, bet sociāldemokrāti (SPD) noraidīja sociālo izdevumu samazināšanu, un rezultātā Vācijas bruņotie spēki palika zaudētājos.

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss maijā vizītē ASV sacīja, ka Vācijas bruņotajiem spēkiem nākamgad nepieciešami papildus 6,5 miljardi eiro līdz 7,5 miljardi eiro, piebilstot, ka izdevumi nākamajos gados tikai pieaugs. Viņš brīdinājis, ka pēc tam, kad līdz 2028.gadam būs iztērēts Bundesvēra ārkārtas 100 miljardu eiro fonds, par ko tika panākta vienošanās pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī, līdzekļi var apsīkt.

Bundesvēra budžets pašreiz ir 52 miljardi eiro.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu