Izmantojot jaunu regulējumu, pirmajā dienā partnerību reģistrējuši seši pāri (2)

TVNET/LETA
Noslēgta pirmā partnerība Latvijā
Noslēgta pirmā partnerība Latvijā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šīs nedēļas sākumā, kad stājās spēkā jaunais regulējums, partnerību reģistrējuši seši pāri. Partnerību 1.jūlijā reģistrēja trīs viendzimuma un trīs hetero pāri.

Jau vēstīts, ka 1.jūlijā Latvijā stājas spēkā regulējums, kas ievieš jaunu tiesību institūtu - partnerību. Tās ietvaros savas attiecības turpmāk varēs reģistrēt visi pāri, tai skaitā viendzimuma pāri.

Pirmais pāris šo iespēju izmantojis uzreiz pēc pusnakts. Partnerību kā pirmie reģistrējuši Jānis un Maksims, kuri iepazinušies 2019.gada sākumā un tā paša gada nogalē sākuši kopdzīvi. Pēc partnerības reģistrācijas pie notāra pāris apstaigājis Rīgas centru, "lai nosvinētu šo vēsturisko notikumu". Pāri sveikuši gan kustības "Dzīvesbiedri" pārstāvji, gan tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV), kuras vadībā izstrādāts partnerības regulējums.

Foto: Noslēgta pirmā partnerība Latvijā

Grozījumi Notariāta likumā ir daļa no likumu pakotnes, kas paredz iespēju divām pilngadīgām personām - gan dažāda dzimuma, gan viena dzimuma - reģistrēt savas attiecības pie zvērināta notāra. Reģistrējot partnerību, tiks nodrošināta divu cilvēku tuvo personisko attiecību juridiska, ekonomiska un sociāla aizsardzība valsts līmenī, jo ziņas par partnerību tiks ierakstītas Fizisko personu reģistrā.

Pēc partnerības nodibināšanas partnerim būs tiesības pieņemt lēmumus, kas saistīti ar otra partnera ārstniecību, ja viņš pats nebūs spējīgs par sevi parūpēties vai brīvi paust savu gribu, iegūt sociālās garantijas, piemēram, saņemt partnerim aprēķinātās pensijas summas, kas nav izmaksātas līdz viņa nāvei, kā arī iegūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus savstarpējiem dāvinājumiem un aizdevumiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu