Orbāns piedalās kopīgā preses konferencē ar kara noziedznieku Putinu (12)

TVNET/LETA/AFP/BBC
Foto: AP/Scanpix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns vizītē Maskavā pēc tikšanās ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu paziņoja, ka būtu nepieciešami daudzi soļi Ukrainas kara izbeigšanai.

"Esmu konstatējis, ka pozīcijas ir tālu viena no otras. Lai izbeigtu karu un panāktu mieru, ir vajadzīgi daudzi soļi," preses konferencē pēc teju trīs stundas ilgušajām sarunām, stāvot līdzās Putinam, sacīja Ungārijas līderis.

"Taču attiecībā uz dialogu un dialoga atjaunošanu šodien ir sperts pirmais svarīgais solis, un es turpināšu šo darbu," viņš piebilda.

"Eiropai ir vajadzīgs miers," Orbāns sacīja žurnālistiem. Viņš teica, ka miers neiestāsies bez "saziņas kanāliem". "Veidus, kā panākt mieru, es šodien pārrunāju ar prezidenta kungu. Es vēlējos uzzināt, kāds ir īsākais ceļš, lai izbeigtu karu."

Ungārijas premjerministrs sacīja, ka viņš vēlējies uzzināt, ko Putins domā par "pieejamajām miera iniciatīvām" un ideju par pamieru, un "kādā secībā tās varētu īstenot".

"Praktiski nav palikušas valstis, kas varētu kontaktēties ar abām pusēm," sacīja Orbāns. "Tāpēc es šonedēļ biju Kijivā un tagad esmu Maskavā. Es turpināšu strādāt šajā virzienā."

Putins sacīja, ka Orbāns viņam pastāstīja par savu priekšlikumu Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim par pamieru. Viņš vēlreiz apliecināja, ka Maskava ir gatava sarunām.

Putins Orbāna vizīti nodēvēja par mēģinājumu atjaunot dialogu. Iepriekš piektdien Eiropas Savienības amatpersonas paziņoja, ka Orbāns Maskavā pārstāv tikai Ungāriju, nevis Eiropu.

Jau ziņots, ka Ungārijas premjerministrs šodien ieradās Maskavā. Orbāns ir vienīgais ES līderis, kurš saglabājis tuvas attiecības ar Kremli pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022.gadā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu