Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Marina Lepēna sola aizliegt Ukrainai veikt uzbrukumus Krievijas teritorijā ar Francijas piegādātajiem ieročiem (41)

Foto: AP/Scanpix

Francijas Nacionālās apvienības līdere Marina Lepēna ir paziņojusi, ka gadījumā, ja viņas partija uzvarēs parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā un izveidos valdību, Ukrainas karaspēkam tiks aizliegts izmantot Francijas tālās darbības ieročus, lai uzbruktu Krievijas teritorijai.

Francijas prezidents Emanuels Makrons jau iepriekš ir piekritis, ka šādi tiek izmantoti ieroči, kas Ukrainai piešķirti kā daļa no militārās palīdzības. Arī citi Rietumu sabiedrotie ir atļāvuši Ukrainas karaspēkam izmantot tālās darbības ieročus triecieniem Krievijas teritorijā.

Turklāt intervijā CNN Lepēna sacīja, ka gadījumā, ja valdību vadīs “Nacionālās apvienības” pārstāvis, par Francijas karaspēka nosūtīšanu uz Ukrainu nevarēs būt ne runas.

Iepriekš Makrons vairākkārt pieļāva iespēju nosūtīt uz Ukrainu NATO valstu karavīrus. Proti, viņš teica, ka neizslēdz šādu iespēju nākotnē - taču uzsvēra, ka “kaut ko neizslēgt nenozīmē to darīt”.

Lepēna savu nostāju attiecībā uz militāro palīdzību Ukrainai pamato ar to, ka, viņasprāt, Francijai nevajadzētu kļūt par tiešu militārā konflikta dalībnieci.

Jūnija beigās notikušajā Francijas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā pirmajā vietā ierindojās Marinas Lepēnas Nacionālā apvienība (Rassemblement Nationale). Kopumā pirmajā kārtā tika ievēlēti 76 deputāti. Otrās kārtas, kas notiks 7. jūlijā, rezultāti noteiks, kas ieņems vēl 501 vietu parlamentā. Pirms balsošanas veikto aptauju dati ļauj prognozēt “Nacionālās apvienības” uzvaru arī otrajā kārtā.

“Ja Emanuels Makrons vēlēsies sūtīt karaspēku uz Ukrainu un premjerministrs būs pret to, uz Ukrainu karaspēks netiks nosūtīts,” sacīja Lepēna, uzsverot, ka “pēdējais vārds ir premjerministram”.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu