Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Vajag "attapties": Francijas parlamenta vēlēšanu iznākums sašūpo eiro kursu

Foto: AP/Scanpix

Eiro kurss attiecībā pret ASV dolāru naktī uz pirmdienu krities, jo finanšu tirgiem vajag laiku, lai “attaptos un reaģētu” uz Francijas parlamenta vēlēšanām, vēsta “Financial Times”.

Tiek norādīts, ka eiro kurss attiecībā pret dolāru ir krities par 0,3%, un viens eiro maksā 1,08 dolārus.

“Mēs uzskatām, ka investori, visticamāk, secinās, ka vēlēšanās ir izdevies izvairīties no ļaunākā scenārija, kas būtu “Nacionālās savienības” un “Jaunās tautas frontes” vairākuma valdības. Tomēr Francijai joprojām pastāv zināmas problēmas – jebkurai valdībai būs grūti pieņemt lēmumu par budžeta samazināšanu, kas ir nepieciešams, lai Francija atbilstu Eiropas Savienības budžeta noteikumiem. Tāpat Francija iepriekš pati ieviesusi savu valsts ceļu uz ilgtspēju,” skaidro “Capital Economics” eirozonas galvenais ekonomists Džeks Alens-Reinolds.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Francijā noslēdzās parlamenta vēlēšanas. Pēc sākotnējiem datiem, pirmās kārtas uzvarētāji, Marinas Lepēnas partija, otrajā kārtā cita neveiksmi.

Sākotnējie rezultāti liecina, ka vēlēšanās uzvarējusi kreiso spēku alianse – “Jaunā tautas fronte”, kas varētu būt ieguvusi 180-215 vietas. Prezidenta Emanuela Makrona koalīcija ieguvusi otro vietu, iegūstot 150-180 vietu, savukārt “Nacionālā savienība”, ko faktiski vada Marina Lepēna, ieguvusi trešo vietu, iegūstot 120-150 vietu. Republikāņi un atsevišķas labējās partijas ieguvušas 60-65 vietas, bet citas kreisās partijas – 10.

Žurnālisti norāda, ka neviena no trim lielākajām partijām nevarēs iegūt absolūto vairākumu.

Vēlēšanu iznākumam jau ir politiskas sekas - Francijas premjerministrs Gabriels Atāls paziņoja, ka plāno atkāpties pēc kreiso uzvaras vēlēšanās.

Savukārt Makrona birojs paziņoja, ka prezidents pirms jebkādu lēmumu pieņemšanas sagaidīs oficiālos vēlēšanu rezultātus un vietu sadalījumu Nacionālajā sapulcē. "Būdams mūsu institūciju garants, prezidents nodrošinās, ka tiek ievērota Francijas tautas suverēnā izvēle," uzsvēra prezidenta pils.

Svarīgākais
Uz augšu