Somija jau tuvākajās dienās sāks jaunu vakcinācijas kampaņu – strādājošie, kuri strādā ar dzīvniekiem, piemēram, lauksaimnieki, saņems vakcīnas pret putnu gripu. Tādējādi Somija kļūs par pirmo valsti pasaulē, kas sāks vakcinēt cilvēkus pret šo slimību.

Kā norāda aģentūra “Reuters”, Somija ir iepirkusi vakcīnas vairāk nekā 10 000 cilvēkiem. Vakcinācijas kurss sastāvēs no divām devām. Kopumā paredzams, ka vakcīnu ražotājs “CSL Sequirus” sagatavos ap 40 miljoniem devu vakcīnu 15 valstīm.

H5N1 putnu gripas paveids ir nogalinājis vai arī ir licis nokaut miljoniem putnu pēdējo gadu laikā, un arvien biežāk šī slimība sāk izplatīties arī zīdītāju vidū, piemēram, starp govīm, un arvien biežāk – arī starp cilvēkiem.

Ir reģistrēti vairāki H5N1 saslimšanas gadījumi dažādās valstīs, piemēram, Kambodžā, Čīlē, Ķīnā, Vjetnamā, Austrālijā, ASV un Lielbritānijā. Kā jau minēts iepriekš, vairākās pienotavās ASV, kad saslima govis, šo slimību saķēra arī pienotavu darbinieki, tomēr viņu simptomi nebija smagi.

Būtisks saslimšanas gadījums tika fiksēts maijā, kad 59 gadus vecs vīrietis no Meksikas nomira no H5N2 paveida, kāds līdz tam nekad netika reģistrēts cilvēkiem.