Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Krievija apšaudījusi Ukrainu ar raķetēm; vismaz 31 bojāgājušais un 126 ievainotie (67)

Papildināts
Foto: EPA/Scanpix

Masīvajā Krievijas raķešu apšaudē Kijivā, Kijivas apgabalā un Dņipropetrovskas apgabalā pirmdien nogalināts vismaz 36 cilvēki.

Video: Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska publicētais video no Krievijas raķešu trieciena bērnu slimnīcai

Apšaudē nodarīti postījumi vairāk nekā 50 civilajiem objektiem, tajā skaitā dzīvojamajām mājām, kādai biroju ēkai un divām medicīniskajām iestādēm, tostarp Kijivas bērnu slimnīcai "Ohmatdet", pavēstījis Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko.

Dņipropetrovskas apgabalā krievi noslepkavojuši 11 cilvēkus , bet Kijivā 25.

Ievainojumus Ukrainā kopumā guvuši 166 cilvēki.

Starp Kijivā bojāgājušajiem ir arī divi bērni, kas atrasti zem kādas dzīvojamās mājas gruvešiem.

Bērnu slimnīcā nogalināti divi cilvēki. Vairāk nekā 40 mediķi guvuši ievainojumus, tajā skaitā divi mediķi ir smagi ievainoti. Ir ziņas arī par septiņiem ievainotiem bērniem.

Šobrīd izdevies izglābt četrus zem gruvešiem apraktos cilvēkus, tajā skaitā trīs bērnus.

Pirmdien Krievija uz Ukrainu kopumā raidīja 38 spārnotās un ballistiskās raķetes, no kurām ukraiņu zenītartilēristiem 30 izdevās notriekt.

Kijivas pilsētas militārā pārvalde ziņoja, ka reģistrētas krītošas atlūzas Dņipro, Solomenskas, Darņickas, Ševčenko, Desņanskas un Holosejevas rajonos, izraisot ugunsgrēkus. Vienā no pilsētas rajoniem trāpīts bērnu slimnīcai, kā rezultātā sagrauts slimnīcas divstāvu korpuss.

""Ohmatdet" bērnu slimnīca Kijivā. Viena no nozīmīgākajām slimnīcām ne tikai Ukrainā, bet arī Eiropā. "Ohmatdet" ir izglābusi un atgriezusi veselību tūkstošiem bērnu. Tagad slimnīca ir cietusi Krievijas trieciena rezultātā, zem gruvešiem atrodas cilvēki, precīzs ievainoto un bojāgājušo skaits joprojām nav zināms. Tagad gruvešu novākšanā palīdz visi: ārsti, vienkāršie cilvēki," sociālajos tīklos raksta Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Prezidents uzsvēra, ka "Krievija nevar nezināt, kur lido tās raķetes, un tai ir pilnībā jāatbild par visiem saviem noziegumiem: pret cilvēkiem, pret bērniem, pret cilvēci kopumā. Ir ļoti svarīgi, lai pasaule tagad par to neklusētu un lai visi redzētu, kas ir Krievija, ko tā dara".

Kijivas apkaimē reģistrētas "Kalibr" un "Kinžal" tipa ienaidnieka raķetes.

"Krievijas teroristi atkal masveidā uzbruka Ukrainai ar raķetēm. Dažādas pilsētas: Kijiva, Dņipro, Krivijriha, Slovjanska, Kramatorska. Vairāk nekā 40 dažāda veida raķetes. Tika bojātas dzīvojamās ēkas, infrastruktūra un bērnu slimnīca," paziņoja Zelenskis.

Pēc viņa teiktā, iesaistīti visi dienesti, lai glābtu pēc iespējas vairāk cilvēku.

"Un visai pasaulei ir jāizmanto visa sava apņēmība, lai beidzot izbeigtu Krievijas triecienus. Putins nes tikai slepkavības. Tikai kopā mēs varam panākt patiesu mieru un drošību," pavēstīja Zelenskis.

Tikmēr Iekšlietu ministrijas vadītājs Ihors Klimenko sacīja, ka okupanti rīta sastrēgumstundās uz pilsētām izšāva "desmitiem raķešu".

"Glābēji, policisti, kinologi, sprādzienu tehniķi, psihologi - visi mūsu dienesti ar inženiertehniskās tehnikas iesaisti strādās nepārtraukti, līdz meklēšanas un glābšanas darbi tiks pabeigti. Mēs jau iekārtojam psiholoģiskās palīdzības centrus, un strādā izmeklētāju komandas, lai fiksētu šos noziegumus. Ikviens, kam nepieciešama palīdzība, var vērsties pie jebkura Iekšlietu ministrijas darbinieka," pavēstīja ministrs.

"Šodien valsts ir izjutusi nevis bailes, bet vēl lielāku niknumu un naidu. Par teroru pret civiliedzīvotājiem un bērniem būs atbilde," piebilda Klimenko.

Harkivas apgabalā mīnas sprādzienā nogalināti pieci cilvēki

Ukrainas Harkivas apgabalā, uzbraucot ar automašīnu uz Krievijas mīnas, gājuši bojā pieci cilvēki, tostarp divi bērni, pirmdien paziņojis Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs.

"Automašīna uzbrauca uz ienaidnieka mīnas, nogalinot 53 gadus vecu vīrieti, 64 gadus vecu sievieti, 25 gadus vecu sievieti, piecus gadus vecu zēnu un trīs mēnešus vecu bērnu," sociālajos tīklos paziņoja Sinehubovs.

Krievijas karaspēks 10.maijā sāka ofensīvu Harkivas apgabalā, un Krievija šajā ofensīvā panākusi lielākos teritoriālos ieguvumus Ukrainā kopš 2022.gada beigām.

Tomēr Ukrainas amatpersonas paziņojušas, ka pēdējās nedēļās Krievijas karaspēka virzība uz priekšu ir apstājusies pēc tam, kad Vašingtona daļēji atcēla ierobežojumus ASV dāvāto ieroču izmantošanai, lai uzbruktu mērķiem Krievijas teritorijā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu