“Vjetnamas komunisms nav īsts komunisms” - gatavojoties savam gandrīz trīs nedēļu ilgajam ceļojumam pa Vjetnamas ziemeļiem, šo apgalvojumu dzirdu vairākkārt. To saka gan tādi, kas viesojušies šajā kalnu eksotikas paradīzē, gan tādi, kuri par to lasījuši tikai “Wikipedia” lapā. Lai gan Dienvidaustrumāziju esmu salīdzinoši daudz pētījis, Vjetnama man ir liels noslēpums. Tāpēc nolemju doties ceļojumā uz šo nezināmo pasaules nostūri. Tobrīd vēl neapzinos, ka ceļojuma laikā pie šīs atziņas atgriezīšos vēl un vēl. Un gandrīz trīs nedēļas vēlāk, stāvot lidostā un vērojot, kā pie izejas vārtiem lēni pieripo mans lidaparāts, būšu noformulējis arī savu viedokli par to.

Vjetnama politikas un vēstures pazinēju vidū noteikti saistās ar gandrīz 20 gadus ilgušo pilsoņu karu starp Ziemeļu un Dienvidu pusēm. Tiem, kas ar vēsturi ir uz jūs, svarīgi pieminēt, ka šis ir arī viens no lielākajiem Aukstā kara konfliktiem, kurā tika risināta mūžsenā cīņa starp komunismu un kapitālismu. Līdzīgi tas bija arī Korejā. Atšķirībā no Korejas, kur oficiāli karš starp ziemeļu un dienvidu pusēm nav noslēdzies pat 70 gadus pēc karadarbības pārtraukšanas, Vjetnamā komunistu bloks uzvarēja. Jau gandrīz 50 gadus valsti vada centrālā partija.

Neraugoties uz to, par savu ceļojuma galamērķi izvēlējos tieši Vjetnamu. Dienvidaustrumāzijas nezināmie tālumi mani aicina jau sen, tāpēc, ieraugot grupas “Fitness ABC” mājaslapā, ka izziņoti jauni ceļojuma datumi tieši Vjetnamas piedzīvojumam, daudz nedomājot, sazvanu brāli un rezervējam lidojuma biļetes.