Cīņa ar sviedriem. Kā izvēlēties sev piemērotāko dezodorantu?

Foto: Shutterstock

Sācies vasaras pilnbrieds, kas nozīmē arī nebeidzamus karstuma viļņus. Noturīgs dezodorants, kas pasargā apģērbu no sviedriem un smakas, šajās dienās ir neaizstājams higiēnas līdzeklis. Kā neapjukt plašajā piedāvājumā un izvēlēties sev piemērotāko? 

Kopā ar Apotheka farmaceiti Amandu Ozoliņu  aplūkojām visus dezodorantu veidus, to plusus un mīnusus, kā arī interesantus faktus par šiem vasarā neaizstājamajiem palīgiem. 

"Lai gan šķiet – kas tur īpašs, aiziet nopirkt sev dezodorantu. Ieraugot aptiekās un veikalos plašo piedāvājumu, kurā ir produkti gan izsmidzināmā, gan rullīša vai gela veidā, var viegli apjukt. Kāds būtu man piemērotākais? Mēģināsim kopā saprast,"  aicina farmaceite. 

Interesanti fakti par svīšanu

* Cilvēks dzīves laikā izdala ap 20 000 litriem sviedru;

* Visvairāk svīst paduses, cirkšņi, piere un pēdas, jo tieši šajās zonās ir lielākais sviedru dziedzeru daudzums;

* sviedriem pašiem par sevi nav aromāta, jo tie sastāv no ūdens. Nepatīkamo smaku izraisa dzīvie mikroorganismi uz mūsu ķermeņa. 

* Pārmērīga svīšana nelabvēlīgi ietekmē organismu – sviedriem izdaloties, rodas kairinošas vielas, kas var izraisīt ādas iekaisumu, provocēt ādas sēnīšu slimības.

"Svīstot organisms izvada vielmaiņas galaproduktus, regulē asinsspiedienu un izdala siltumu, kā rezultātā spēj uzturēt nemainīgu ķermeņa temperatūru. Vasaras sezonā svīšana ir ierasta parādība – pat tad, ja svīšana ir pārmērīga, cilvēkiem nereti šķiet, ka pie vainas ir karstais laiks vai pārlieku ilga uzturēšanās saulē. Tomēr, ja svīšana kļuvusi par nopietnu traucēkli un ietekmē ikdienu, ir vērts doties pie ārsta, lai noteiktu tās cēloni,” norāda Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

Dezodorants vai antiperspirants?

Kā stāsta farmaceite, visus pretsviedru līdzekļus var iedalīt divās lielās grupās: dezodorantos un antiperspirantos. "Abi pilda it kā vienu funkciju - uztur patīkamu aromātu, bet metodes ir pavisam atšķirīgas. Dezodoranti tikai nomāc sviedru smaku, bet cilvēks turpina svīst, turpretī antiperspiranti ir stipras iedarbības līdzekļi, kas aptur vai krietni samazina pašu svīšanas procesu līdz pat 72 stundām," atšķirību skaidro farmaceite. Svīšanu aptur dažādu metālu sāļi (visbiežāk sastopamie ir alumīnija sāļi), kas sašaurina sviedru dziedzeru izvadkanālus. 

"Svarīgi arī atcerēties, ka tos drīkst klāt tikai uz veselas, netraumētas un sausas ādas. Un tos nav ieteicams lietot katru dienu.  Ja antipersperantu lietošana ir neizbēgama, ieteicams lietot tos pamīšus ar dezodorantiem, atkarībā no situācijas – ilgstoša sviedru dziedzeru bloķēšana nojauc ādas imunitāti," atgādina Apotheka farmaceite. 

Dezodorantu var lietot pat divas reizes dienā, bet antiperspirantu nekad nedrīkst lietot biežāk, nekā rakstīts uz iepakojuma.

Dezodorantu daudzie veidi – katram savs!

Pirms izvēlies sev dezodorantu, iepazīsties ar visiem variantiem.

Aerosols. Šī ir ērtākā lietošanas formula. Izsmidzināmie dezodoranti ir ideāli piemēroti, lai ātri atsvaidzinātos, jo ātri nožūst. Daži nožūstot atstāj pulverveida pēdas, bet tie vienmēr spēj piedāvāt labu aizsardzību pret nepatīkamu smaržu. Vienu flakoniņu var lietot vairāki cilvēki, jo ​​aplikators nekad nepieskaras ādai. Lai lietotu šāda veida produktu, viegli sakratiet aerosolu, noņemiet vāciņu un iesmidziniet padusēs no aptuveni 10 cm attāluma. 

Foto: Shutterstock

Rullītis. Šis dezodorants arī ir viegli uzklājams, taču, tā kā ir šķidras konsistences, var kādam šķist pārlieku mitrs. Rullīši parasti nodrošina labu aizsardzību pret sviedru smaku un ir nudien viegli uzklājami, jo slīd un pielāgojas ķermeņa reljefam. Šāda veida izstrādājumi mēdz arī kalpot ilgāk nekā izsmidzināmie dezodoranti. 

Gels. Šajā versijā flakonā ir biezs, dzidrs gels ar labu noturību. Jāņem vērā, ka pēc uzklāšanas būs nedaudz jāuzgaida, lai tas kārtīgi nožūst. Tāpat kā rulītim, šim produktam ir aplikatora uzgalis, kas izdala produktu, bet lielākajai daļai dezodorantu ir pagriežama skala, kas izdala vajadzīgo dezodoranta daudzumu. Īpaši piemērots sausas ādas īpašniekiem.

Zīmulis. Ērts formāts, viegli lietojams ikdienā. Tā iedarbība sākas uzreiz pēc uzklāšanas. Piemērots taukainas ādas īpašniekiem vai tiem, kas pastiprināti izjūt svīšanu. Lai uzklātu cieto dezodorantu, veiciet kustības uz augšu un uz leju, lai ar produktu pilnībā pārklātu padušu zonu. 

Krēmveida. Komfortabls lietošanā, bet kādam tas var šķist par sausu. Efektīvs visas dienas garumā. Visiem ādas tipiem. 

Kristāli. Kristālu dezodoranti ir izgatavoti tikai no dabīgiem minerālsāļiem. Tie ir laba izvēle pusaudžiem, kuri izmanto dabiskus produktus vai kuriem ir ļoti jutīga āda. Kristālu lietošana nenobloķēs ādas poras, bet kavēs baktēriju vairošanos un arī novērsīs nepatīkamo ķermeņa smaku. Tāpat to sastāvs nesasmērēs apģērbu un ļoti ilgi kalpos, līdz pat vienam gadam.

Foto: Shutterstock

Salvetes. Dezodorējošās salvetes ir atsevišķi iepakotas, domātas vienreizējai lietošanai. Tās ir ideāli piemērotas ceļojumiem vai brīžiem, kad mājās aizmirsts uzklāt dezodorantu. 

Antiperspirants jeb pretsviedru līdzeklis. Dezodoranti iznīcina baktērijas, kas izraisa smaku, bet pretsviedru līdzekļi pilda citu funkciju. Tie satur sastāvdaļas, piemēram, alumīnija sāļus, kas īslaicīgi noslēdz poras, lai novērstu sviedru izdalīšanos. Pretsviedru līdzekļi vislabāk darbojas, ja tos uzklāj uz tīras un sausas ādas pirms gulētiešanas. Lai iegūtu papildu svaigumu, varat atkārtoti uzklāt no rīta. "Tomēr der atcerēties, ka ilgstoša antiperspiranta lietošana var bloķēt sviedru dziedzerus un bojāt ādas imunitāti, jo ar sviedriem mēs arī atbrīvojamies no toksīniem," piemetina farmaceite. 

Vai zināji, ka abus produktus ,gan dezodorantu, gan pretsviedru līdzekli antiperspirantu var lietot jebkurā ķermeņa vietā, kur sviedru dziedzeri rada jūtamu smaku, tostarp padusēs, uz pēdām, cirkšņos, uz kakla, krūšu zonā un citās vietās?

Tradicionāls vai antibakteriāls?

Kā stāsta farmaceite, dezodoranti var būt tradicionāli vai antibakteriāli. Tradicionālais dezodorants būs maigas iedarbības un paredzēts īslaicīgai sviedru smakas maskēšanai, bet antibakteriālais dezodorants – papildināts ar  baktericīdiem un triklozānu, kas spēj sadalīt vai pat iznīcināt nepatīkamo smaku izraisošās baktērijas.

Atbilde uz jautājumu, kurš dezodorants tad ir vislabākais, ir atkarīga no tava dzīvesveida un personīgajām vēlmēm. "Ja ir tendence daudz svīst vai esi ļoti fiziski aktīvs, apsver iespēju lietot pretsviedru līdzekli, kas ilgstoši saglabā sausumu un novērš smakas. Ja dienas laikā tik ļoti nesvīsti, visticamāk, pietiks ar klasisko dezodorantu un nav nepieciešams lietot antiperspirantu," iesaka farmaceite. "Ja tev ir jutīga āda, vajadzētu tomēr piemeklēt maigas dabas dezodorantu - bez kairinošām ķimikālijām un smaržvielām. Ja āda ir jutīga vai sausa, tad vislabāk izvēlēties produktus, kuru sastāvā vairāk ir mitrinošā krēma un 0% spirta."

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu