Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

FOTO Eiropā būvēs pasaulē jaudīgāko tanku (35)

Foto: armyrecognition.com

Eiropas aizsardzības rūpniecības uzņēmums KNDS ir izstrādājis jaunu kaujas tanku EMBT ADT 140, kas aprīkots ar trim ieročiem, lai stātos pretī dažādiem mūsdienu kaujas lauku apdraudējumiem, ziņo laikraksts "Postimees".

Šis tanks liecina par mainīgajiem laikiem, kad kaujas lauki ir kļuvuši sarežģītāki un ir nepieciešama bruņutehnika, kas spēj pretoties dažādiem apdraudējumiem, sākot no droniem un beidzot ar citiem tankiem.

Foto: X / @VinodDX9

EMBT ADT 140 izceļas ar 140 mm lielgabalu, kas ir lielāks nekā citiem tankiem un ir aprīkots ar 20 mm un 30 mm automātiskajiem ložmetējiem. Tanka konstrukcija ir atbilde uz vajadzību pēc daudzpusīgākiem un jaudīgākiem ieročiem, ko uzsver karš Ukrainā.

Tanka šasijas pamatā ir "Leopard 2" modelis, bet tā tornis - "ASCALON Demonstrator Turret" 140 mm jeb ADT 140 - ir pilnībā bez apkalpes un aprīkots ar "Nexter" 140 mm galveno lielgabalu, ko darbina automātiskais lādētājs. Turklāt tornis ir aprīkots ar 30 mm un 20 mm automātiskajiem ložmetējiem, ko vada ar tālvadības pulti, kas atrodas tanka korpusā. 7,62 mm ložmetējs ir izvietots minitornī, kas atrodas torņa augšpusē.

Foto: X/@VinodDX9

Tanks ir aprīkots ar dažādām sistēmām, kas palielina tā operatīvās spējas. Bezpilota tornī ir daudzfunkcionāls sensoru komplekts, kurā ietilpst seši APS/Anti-UAS radari, četri lāzera brīdinājuma un raķešu brīdinājuma sensori, akustiskais lielgabala sensors un 360 grādu situācijas apzināšanās sistēma.

Tanku bruņojuma daudzveidība ir atbilde uz plašu apdraudējumu spektru, sākot no viegli bruņotiem mērķiem līdz pat spēcīgi bruņotiem tankiem. Tas liecina, ka tanki joprojām ir dzīvotspējīgi kaujas laukā un ka to aprīkošana ar dažāda veida ieročiem ir viens no veidiem, kā palielināt to spējas. Tanka lielākais 140 mm lielgabala stobrs pārsniedz pasaulē plaši izmantoto 120/125 mm standartu, padarot to par lielāku un jaudīgāku kaujas mašīnu.

Tanka izstrāde ir Francijas un Vācijas kopīgs darbs, lai izveidotu vienotu kaujas tanku abu valstu armijām.

EMBT ADT 140 tiks demonstrēts 2025. gadā.

Nepalaid garām!
Uz augšu