Pirmo reizi Ukraina no sabiedrotajiem ir saņēmusi tik lielu artilērijas lādiņu daudzumu, ka tagad spēj pienācīgi atbildēt uz krievu veiktajām artilērijas apšaudēm, tā TVNET+ pauž itāļu militārais eksperts Tomass Tainers. Cik ilgam laikam Ukraina ir nodrošināta ar artilērijas munīciju? Vai Eiropas Savienība spēs turēt solījumu par munīcijas piegādēm? Cik reālistiska ir Eiropas valstu izstāšanās no Konvencijas par kasešu munīciju? Kāpēc Baltijas valstīm vajadzētu piedalīties Izraēlas/ Dienvidkorejas kasešu munīcijas ražotnes būvniecībā?

ASV Polijā bija izvietojušas milzīgu daudzumu artilērijas munīcijas, ko līdz šim nevarēja piegādāt Ukrainai, jo vēl pirms dažiem mēnešiem Senāts nebija nobalsojis par šo palīdzības paketi. Tagad šī munīcija ir piegādāta. Un tas ir milzīgs daudzums munīcijas. Otrkārt, ir saņemtas pirmās Čehijas munīcijas kravas. Tāpēc pirmo reizi šajā karā ukraiņiem vajadzētu būt pietiekami daudz artilērijas munīcijai. Ikreiz, kad krievi šauj, ukraiņi var atbildēt, neuztraucoties par šāviņu rezervēm. Šīs ir ļoti labas ziņas.

Tikai tas neturpināsies mūžīgi. Kādā brīdī čehu piegādes beigsies. Tad vajadzētu ienākt munīcijai, ko ražo eiropieši. Tagad mēs ražojam trīs, četras reizes vairāk nekā pagājušajā gadā. Taču arī ar to nebūs pietiekami. Kāpēc? Tāpēc, ka šāda veida karā tiek patērēts tik milzīgs artilērijas munīcijas daudzums, ka vienmēr būs deficīts. Eiropā būtu jābūvē pilnīgi jaunas rūpnīcas, jāpieņem darbā daudz vairāk cilvēku un jāstrādā septiņas dienas nedēļā. Bet Eiropā neviens to nedara. Vācijas Rheinmetall būvē jaunas rūpnīcas, bet strādā piecas dienas nedēļā. Nav iespējams piespiest cilvēkus strādāt septiņas dienas nedēļā, ja vien valstī nav ārkārtas situācija.

Nākamā problēma ir tā, ka Eiropa ražo tikai viena veida lādiņus. Šie lādiņi detonē divos veidos - trieciena brīdī vai noteiktā augstumā gaisā. Bet ukraiņiem ir nepieciešama kasešu munīcija. Eiropā visas lielās valstis ir parakstījušas līgumu par kasešu munīcijas aizliegumu. Tāpēc viņiem nav atļauts to ražot vai turēt savā īpašumā. Ja Rheinmetall sāktu kasešu munīcijas ražošanu, viņiem būtu jābūvē rūpnīca Polijā, bet ar to nepietiktu, jo Vācijas valdība ir parakstījusi kasešu munīcijas aizliegumu. Tas ir pilnīgi muļķīgi. Kasešu munīcija ir ārkārtīgi noderīga.