Pēdējās nedēļas laikā Eiropas politikā notikuši būtiski pavērsieni – divās no reģiona lielākajām valstīm ārkārtas parlamenta vēlēšanas nesušas būtiskas pārmaiņas valdībā. Kamēr Francijā vēlēšanu rezultāti sagādāja arī pārsteigumus, Lielbritānijas politiskā kursa virzība pa kreisi un Leiboristu atgriešanās valdībā jau bija prognozējama. Taču ko tas nozīmē pārējai Eiropai, tostarp Ukrainai?

Lai gan Lielbritānija kopš saviem impērijas zelta laikiem ir krietni zaudējusi globālo ietekmi un izstājusies no Eiropas Savienības, tai nenoliedzami joprojām ir nozīmīgs militārais, ekonomiskais un arī politiskais kapitāls. 67 miljoniem iedzīvotāju ir liela un labi aprīkota armija, jūras un gaisa spēki, kas spēj sniegt būtisku atbalstu saviem NATO sabiedrotajiem un piedalīties dažādās misijās arī ārpus kontinenta robežām. Apvienotā Karaliste sniedz vērā ņemamu atbalstu arī Ukrainai. Tie ir tikai daži no iemesliem, kāpēc notiekošais Lielbritānijas politikā ir svarīgs arī mums.

Kā skaidro domnīcas “Atlantic Council” eksperte Elizabete Brova, vēl pirms pieciem gadiem Leiboristu partijas nonākšana valdībā Džeremija Korbina vadībā, visticamāk, būtu novedusi pie daudzām nevēlamām pārmaiņām, jo Korbins bija atklāts NATO un kodolieroču oponents.